Jedan sočan i moćan čokoladni kolač za ispratiti staru i dočekati novu godinu.
Kolač je izgledom jednostavan, no sastojcima poprilično bogat pa ga preporučam za posebne prilike.
Nisam sklona donošenju novogodišnjih odluka, no ovaj put sam donijela neke. Radujem se idućoj godini jer me svašta čeka :)
Nek' vam je u slast i sretno!
-mjere za okrugli kalup promjera 24 cm ili četvrtasti dimenzija 30 x 20 cm-
Biskvit:
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 150 ml ulja
- 150 ml mlijeka
- 30 g Dolcela kakaa u prahu
- 60 g lješnjaka
- 150 g Podravka glatkog brašna
- 1 žličica Dolcela praška za pecivo
- 60 g tamne čokolade
- prstohvat soli
Nadjev:
- 50 g tamne čokolade
- 20 g maslaca
- izmrvljena polovica biskvita
- 100 ml vruće vode
- 50 g lješnjaka
- 150 g Podravka džema extra šumsko voće
- 30 ml ruma
- 1/2 žličice naribane narančine korice
Čokoladni preljev:
- 100 g tamne čokolade
- 120 ml vrhnja za šlag
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg s polovicom od ukupne količine šećera. Žumanjke pjenasto izmiksajte s ostatkom šećera pa dodajte ulje, mlijeko i tamnu čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Brašno prosijte s kakaom i praškom za pecivo i umiksajte u smjesu. Lješnjake popržite, ogulite i sameljite pa dodajte smjesi. Dodajte i sol. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
2. Kalup obložite papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite smjesu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C 25 min. Kad se biskvit ohladio, prerežite ga na pola.
3. Polovicu biskvita složite na pladanj za serviranje, a drugu polovicu razmrvite u zdjeli. Tomu dodajte vruću vodu, rum, pekmez i narančinu koricu. Čokoladu otopite s maslacem i dodajte smjesi. Lješnjake popržite, ogulite i sameljite pa dodajte smjesi. Sve zajedno dobro umijesite, trebate dobiti glatku i mazivu smjesu. Ukoliko vam se čini pregustom, dodajte još malo vruće vode.
4. Po biskvitu premažite smjesu koju ste napravili i ostavite u hladnjaku dok pripremate glazuru.
5. Vrhnje za šlag ugrijte gotovo do vrenja pa uklonite s vatre. Nemojte ga pustiti da skroz zakipi, jer bi vam moglo "spržiti" čokoladu ako je prevruće, pa vam preljev neće biti gladak i sjajan. U vruće (ne kipuće) vrhnje umiješajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi i poveže. Prelijte po kolaču i ostavite da se ohladi. Možete ga rezati već za sat-dva. Ukrasite po želji.
No comments:
Post a Comment