"Orasi" su još jedan od onih kolačića koje često jedem u gostima, kad ih drugi spreme. Uz rolade s banankom, jedni su od sitnih kolača koje jako volim, ali nikako da sama napravim. Nedavno sam si napokon nabavila kalupiće i odlučila da su ovaj Božić definitivno na našem stolu. Nisu komplicirani za izradu, ali potrebno je malo strpljenja dok svaki stavite u kalup (mnogo ih je) onako kako treba. Naime, najvažnije je da kalupe ne prenapunite jer tijesto raste tijekom pečenja pa neće zadržati lijepi oblik oraha. Kupila sam 40 kalupa od kojih ispadne 20 kolačića, a tijesta je dovoljno za minimalno dvije takve runde, tako da ćete ih peći na dva puta (osim ako nemate jako puno kalupa).
Ono što mi se posebno sviđa kod oraha je što su punjeni kremom- Kremu sam napravila malo drukčije, dodala sam joj malo prženih mljevenih lješnjaka i okus je fantastičan! Evo recepta s kojim nećete pogriješiti i koji će vas oduševiti.
Za tijesto:
- 130 g Podravka glatkog brašna
- prstohvat soli
- 140 g maslaca
- 1 žumanjak
- 70 g mljevenih oraha
- 130 g šećera u prahu
- 1 žlica Dolcela kakaa u prahu
Za kremu:
- 300 ml mlijeka
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 2žlice šećera
- 3 žlice Dolcela Gussnela
- 50 g maslaca
- 30 g lješnjaka (možete ih zamijeniti orasima)
Plus šećer u prahu za posipanje
1. Od svih navedenih sastojaka umijesite tijesto: maslac utrljajte u brašno, dodajte sol, šećer u prahu, kakao, mljevene orahe i žumanjak. Kada dobijete kompaktno tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u zamrzivaču pola sata.
2. Od ukupne količine mlijeka odvojite 100 ml i u tome razmutite Gussnel, šećer i vanilin šećer. Ostatak mlijeka zakuhajte. Kada provrije, dodajte prethodnu smjesu i kuhajte na laganoj vatri miješajući, dok ne zgusne. Ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu. Zatim umiksajte omekšali maslac i na kraju umiješajte lješnjake koje ste prethodno dobro popržili na suhoj tavi, ogulili i samljeli.
3. Pripremite kalupe: lagano ih namastite i posipajte brašnom. Od ohlađenog tijesta otkidajte malene kuglice i svaku utisnite u kalupić. Nikako ih nemojte prenapuniti jer će tijesto tijekom pečenja narasti i orasi na kraju ne bi imali lijepi oblik. Pri utiskivanju prstom lagano udubite sredinu, kako bi krema bolje "sjela" kada budu pečeni.
4. Pecite na 180C 10-12 min. Kada se potpuno ohlade, okrenite svaki kalupić naopačke, žlicom lupite po njemu i kolačić će ispasti. Posipajte ih šećerom u prahu.
5. Spajajte po dva oraha kremom.
No comments:
Post a Comment