Dobar dan, nismo se dugo vidjeli? Kako ste? Preživljavate li ove temperature?
Danas vam donosim jednu laganu parfe tortu za koju ne trebate paliti pećnicu (iz očitog razloga) J Kolač je idealan za ljetne temperature i u ovoj verziji koristila sam svježe maline, a vi možete upotrijebiti i neko drugo sezonsko voće (jagode, kupine, ribizl). Kada kombiniram ovakve kolače, uvijek polazim od teme cheesecakea jer se sastoji od podloge koja se ne peče. Na blogu postoje slične varijacije na temu (parfe kolač s jogurtom, cheesecake koji se ne peče itd.), a ovaj je još jedna dobitna i ukusna kombinacija!
*Bilješke: Ukoliko želite zadržati lagani okus vanilije, izostavite limunovu koricu. Ako koristite biljno vrhnje za šlag, potpuno izbacite šećer u prahu jer su biljna vrhnja uvijek zaslađena pa vam dodatni šećer nije potreban. Kod parfe krema nije potrebno pretjerivati s količinom želatine jer je cilj dobiti kremastu, ne gumenastu teksturu. Na ovu količinu sastojaka stavila sam 1 vrećicu želatine.
Podloga:
- 200 g čajnih keksa
- 100 g maslaca ili margarina
- prstohvat soli
Parfe krema:
- 300 ml Dolcela Šlag 5+ (ako koristite mliječno vrhnje za šlag, dodajte 80 g šećera u prahu)
- 300 ml kiselog vrhnja
- 2 Dolcela vanilin šećera
- 1 paketić (10 g) Dolcela mljevene želatine
- (malo naribane limunove korice)
- 500 g svježih malina (ili nekog drugog sezonskog voća)
1. Kekse sitno sameljite, dodajte prstohvat soli i otopljeni maslac ili margarin. Dobro izmješajte (ponekad ovu smjesu dodatno razradim mikserom pa bude kompaktnija – ideja koju mi je otkrila prijateljica). Utisnite smjesu u okrugli kalup promjera 24 ili 26 cm. Stavite ju u hladnjak na 5-10 min.
2. Po cijeloj površini podloge od keksa posložite oprane maline.
3. Slatko vrhnje umutite u šlag. Ukoliko koristite mliječno nezaslađeno vrhnje za šlag, umiksajte šećer u prahu. Umiksajte kiselo vrhnje. Po želji možete dodati malo limunove korice. Želatinu pripremite prema uputi s paketića i umiksajte u kremu. Kremu izlijte na podlogu od keksa i ostavite u hladnjaku da se stegne (minimalno 6 sati, najbolje preko noći).
4. Kolač možete dodatno ukrasiti malinama i šlagom.
No comments:
Post a Comment