Panna cotta je talijanski klasik popularan u cijelom svijetu. Rekla bih da je to danas jedna od najpoznatijih slastica, a njezina je privlačnost u tome što uz brzu i jednostavnu pripremu dobijete vrhunski desert kojeg možete „podignuti“ koristeći preljeve i voće po izboru. Možete ju poslužiti sa čokoladnim ili karamel preljevom, voćem mariniranim u vinu, svježim voćem, pekmezom, preljevom od ukuhanog voća...Ovo je ujedno i idealan osvježavajući ljetni desert.
Kod panna cotte nema nikakve posebne mudrosti, pečenja niti nakuhavanja, potrebno je samo poznavati dobar omjer tekućine i želatine. Tipično se ovaj desert radi od slatkog vrhnja ili slatkog vrhnja pomiješanog s mlijekom. Nešto laganiju verziju dobit ćete koristeći samo mlijeko, a možete ju napraviti i sa bademovim, sojinim, zobenim ili nekim drugim "mlijekom" ukoliko izbjegavate laktozu. Možete ga napraviti i s biljnim vrhnjem za šlag. U pravilu, koristite li mlijeko ili tekućinu s manje masnoće, panna cotta će biti mekša i možda ju nećete moći izvaditi iz modlica na tanjur. U tom slučaju ju konzumirajte u šalicama/čašicama. Dakle, sama po sebi je ona bezglutenski desert, a ovisno o tekućini koju koristite, može biti i desert bez laktoze. Idealna struktura? Želatinasta i drhtava, svilenkasta, ne prečvrsta i „gumena“. U desertima uvijek koristim Dolcela mljevenu želatinu koja je jednostavna za pripremu i uvijek uspjeva. Sve što trebate napraviti je želatinu pomiješati s vodom prema uputi s vrećice, zagrijati ju i umiješati u vrhnje koje ste prethodno zagrijali sa šećerom i vanilin šećerom ili aromom vanilije (ili sjemenkama vanilije). Pripazite da želatina ne prokuha kad ju zagrijavate jer neće dobro stisnuti kremu. Isto tako, nemojte zagrijati vrhnje/mlijeko do vrenja jer bi se moglo razdvojiti. Koristite li modlice, možete ih lagano nauljiti kako biste ju lakše izvadili na tanjur. Potrebno ju je ostaviti nekoliko sati (minimalno 4) u hladnjaku prije posluživanja. Nožem prođite po rubovima prije nego ju okrenete na tanjur. Voće i preljevi ostaju vama na izbor, a osim vanilijom, možete ju aromatizirati i drugim okusima ili čak instant kavom.
Malo matematike - formula sastojaka za savršenu panna cottu s kojom nećete pogriješiti: 590 ml slatkog vrhnja + 354 ml mlijeka + 5 žlica šećera + 1 žlica mljevene želatine.
I za kraj, za sve one koji su u žurbi ili vole prečace, Dolcela ima rješenje. Od sada možete kupiti gotovu mješavinu za panna cottu sa unaprijed pripremljenim točnim omjerom sastojaka s kojim ne možete pogriješiti. Potrebno ju je samo pomiješati s 400 ml vrelog mlijeka.
No comments:
Post a Comment