Svako ljeto napravim barem nekoliko vrsta kolača od sušenih bjelanjaka, tj. meringe, ili tzv. puslica.
Današnji recept je ponovo jednostavan i izrazito prikladan za ovo vrijeme.
Nekoliko puta sam pisala o jednostavnom pravilu kojega se držim pri izradi meringe, a to je da koristim 55 g šećera na 1 bjelanjak. Za 6 ovakvih malenih tortica trebat će vam 2 bjelanjka, a ostatak matematike je jednostavan. Baš kao i okusi, jer u ovom je slušaju manje - više.
Voće je, naravno, sezonsko, meni trenutno najdraže maline, a krema je od tučenog slatkog vrhnja. Kada želim da mi takav šlag bude postojaniji i pjenastiji, dodam malo želatine. Ukoliko izbjegavate mliječne proizvode, možete koristiti Dolcela šlag 5 +. Mislim da su šlag + puslice + voće dobitna ljetna kombinacija. Umjesto klasičnog vanilin šećera koristila sam Dolcela bourbon vanilija šećer koji ima predivnu aromu.
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 1 Dolcela bourbon vanilija šećer
- Dolcela šlag 5+
- 1/2 žličice limunovog soka
- po želji aroma vanilije
- svježe voće
1. Bjelanjke izmiksajte sa malo soli u čvrsti snijeg. Postepeno umiksajte šećer - trebate dobiti čvrstu i sjajnu pjenu bez grudica. Dakle, šećer bi se trebao potpuno otopiti.
2. Smjesu stavite u vrećicu za kreme sa okruglim ili zvjezdastim nastavkom i istisnite manji krug pa pleh obložen papirom za pečnje ili silikonskom podlogom. Na taj krug dodajte još jedan sloj smjese, kako bi vam rub bio viši od sredine.
3. Košarice sušite u pećnici na 80C, na ventilatorskoj opciji. Bilo bi idealno kada bi zadržale bijelu boju (što dosta ovisi o pećnici, ja trenutno nemam najsretniju pećnicu pa mi ih je malo teže osušiti).
4. Vrhnje izmiksajte u šlag i dodajte malo limunovog soka i vanilije za aromu. Vrhnjem napunite košarice, a po vrhu složite svježe voće.
No comments:
Post a Comment