Pages

.

"Lino lada kokos" torta s lješnjacima i šumskim voćem


Danas vam donosim tortu koja je jedna moja kreacija i kombinacija, nastala za moj rođendan, ali zapravo nastala još ranije s nekim izmjenama i dopunama.
Torta je, bez pretjerivanja, fenomenalna i vjerujem da će vam se kombinacija u kojoj se odmaramo od čokolade a uključujemo voće osobito svidjeti za proljeće i nadolazeže proljetne blagdane pred nama. A idealna je i za ljeto. Ne bih vas htjela nagovarati, ali zbilja preporučam isprobati ovaj recept :)
Jedva sam uspjela okinuti jednu brzinsku fotku komada torte, s obzirom da sam ju radila za rođendan i da se brzo pojela.



Kore (x 4 - ovo su mjere za jednu koru):
  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 3 žlice šećera
  • 50 g lješnjaka
  • 1/2 žlice Podravka glatkog brašna
Lino lada krema:
  • 12 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 1 l mlijeka
  • 3 Dolcela pudinga vanilija
  • 350 g (1 teglica) Lino lade kokos
  • 200 - 250 ml vrhnja za šlag
Krema od šumskog voća:
  • 300 g šumskog voća (koristila sam zamrznuto)
  • voda
  • 50 g šećera
  • 80 g Dolcela Gussnela
  • 50 g maslaca
Još je potrebno: 
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • rum

1. Lješnjake dobro popržite, ohladite, ogulite i sitno sameljite. Bjelanjke izmiksajte u snijeg s prstohvatom soli pa umiksajte šećer dok ne dobijete gustu, sjajnu smjesu. Kuhačom ili špatulom umiješajte brašno i mljevene lješnjake. Smjesu ravnomjerno namažite na okrugli pleg promjera 26 cm obložen papirom za pečenje (kod ovakvih kora lagano papir za pečenje premažem maslace ili margarinom jer će se lakše odlijepiti od pečenog tijesta) i pecite 13-15 min. na 200C. Postupak ponovite kako biste dobili sveukupno 4 kore.
2. Lino lada krema: Veći dio mlijeka zakuhajte sa šećerom, manji dio odvojite i u njemu razmutite pudinge i žumanjke. Kad mlijeko zavrije, dodajte malo vrelog mlijeka u smjesu žumanjaka kako biste ih temperirali, zatim sve zajedno stavite u vrelo mlijeko i kuhajte na laganoj vatri miješajući pjenjačom dok smjesa ne zgusne. Uklonite s vatre i površinu pokrijte prozirnom folijom pa pustite da se ohladi.
3. U međuvremenu izmiksajte 200-250 ml vrhnja u malo mekši šlag.
4. Ohlađenu kremu razradite mikserom i dodajte joj Lino ladu kokos. Sve zajedno još jednom izmiksajte, zatim umiksajte i šlag.
5. Krema od šumskog voća: zamzrnuto šumsko voće stavite da zakuha i malo za zdrobite vilicom ili gnječilicom za krumpir. Izmjerite količinu i ukoliko je potrebno dodajte vode kako biste dobili sveukpuno 600 ml voćne smjese. Odlijte mali dio i u njemu razmutite Gussnel, ostatak stavite na vatru. Dodajte razmućeni Gussnel i kuhajte nekoliko minuta dok ne dobijete gustu kremu. U vruću kremu umiješajte maslac i pustite da se ohladi.
6. Umiksajte 300 ml vrhnja u šlag.
7. Slaganje torte: koru položite na pladanj na kojemu ćete poslužiti tortu. Pokapajte ju rumom. Na to ravnomjerno premažite Lino lada kremu. Na nju ravnomjerno premažite kremu od šumskog voća i zatim premažite šlagom. Poklopite drugom korom i ponavljajte postupak. Zadnja kora se ne premazuje (možete ju samo pokapati rumom). Cijelu tortu premažite šlagom i/ili ukrasite po želji.

No comments:

Post a Comment