Prvotna ideja bila je napraviti tiramisu s jagodama, ali negdje putem na pola procesa ja sam to modificirala. Na kraju je nastala još ljepša i dekorativnija torta, idealna za proljetno-ljetne dane i sezonske jagode.
Ako i ne volite kavu u kolačima, ovo je recept za vas. Znam da je kava jedno od glavnih obilježja tiramisua, ali u ovom receptu je nema jer mi se ne sviđa s jagodama. Ova krema je odlična krema za tiramisu i jako lijepo se drži i reže jer za nju koristim želatinu.
- 400 g piškota
- mlijeko + rum za namakanje piškota
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 1 Dolcela vanilija bourbon šećer
- 400 g mascarpone sira
- 300 ml Dolcela šlag 5+
- 1 Dolcela mljevena želatina
- 1 Dolcela crveni preljev za torte
- oko 400 g jagoda
1. Stranice kalupa za torte (s obručem) promjera 26 cm obložite piškotama tako da jednu stranu svake piškote umočite u mlijeko pomiješano s rumom (stranu okrenutu prema unutra, koja će biti ''naslonjena'' na kremu). Dno kalupa također obložite piškotama kojima ste obje strane umočili u mlijeko pomiješano s rumom. Piškote prerežite i ''iskrojite'' da pašu unutar kalupa.
2. Napravite tiramisu kremu: žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom i kuhajte nekoliko minuta na pari miješajući, dok smjesa malo ne zgusne i tek toliko da se jaja termički obrade. Mascarpone razradite mikserom pa umiksajte žumanjke. Dolcela šlag 5+ vrhnje izmiksajte u mekani šlag i umiksajte u smjesu. Na kraju pripremite želatinu po uputi s vrećice i umiješajte u smjesu.
3. Polovicom smjese premažite piškote koje ste složili na dno kalupa. Na kremu složite jagode narezane na tanke ploške. Na jagode složite drugi red piškota također umočenih u mlijeko s rumom. Na to ide ostatak kreme (manji dio kreme možete ostaviti za ukrašavanje). Na to po vrhu složite jagode narezane na ploške.
4. Pripremite crveni preljev za torte po uputi s vrećice i prelijte ga po jagodama. Ostavite tortu u hladnjaku nekoliko sati prije rezanja.
No comments:
Post a Comment