Eh, te voljene šaumrole...Nisam ih jela jaaako dugo. Ni šaumrole, ni šampite. Nedavno me nešto podsjetilo na njih, a i dobila sam krasna domaća jaja, rekoh, jedu mi se šaumrole. Mi ih doma jako volimo, ali njih i krempite radim samo kada imam domaćih jaja. Plus, ovo je recept u kojem su bjelanjci ipak termički obrađeni tako da je siguran i s njim ne možete pogriješiti. Šaum, meringa, pjena od bjelanjaka, u slastičarstvu postoje 3 glavna načina izrade: talijanska, švicarska i francuska meringa. Mislim da je u našim kućanstvima još uvijek najpopularnija francuska verzija, u kojoj se bjelanjci miksaju uz postepeno dodavanje kristal šećera. No, za ovaj recept pripremila sam tzv. švicarsku verziju u kojoj se bjelanjci sa šećerom ipak obrade na pari tako da ste sigurni, ukoliko niste ljubitelj sirovih jaja u kolačima.
U osnovi je ovo zbilja jednostavan kolač za pripremu. Lisnato ne radim sama, uvijek koristim kupovno.
Recept u engleskog verziji potražite na stranici godubrovnik.com
- 200 g bjelanjaka
- prstohvat soli
- 390 g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žličica arome vanilije
- 500 g lisnatog tijesta
1. U zdjeli pomiješajte bjelanjke, šećer i vanilin šećer, lagano pjenjačom tek toliko da se počnu pjeniti.
2. U drugom loncu ugrijte vodu, kad zakipi smanjite na najslabiju vatru i na lonac stavite zdjelu s bjelanjcima. Kuhajte nekoliko minuta dok se šećer ne otopi, miješajući. Zdjela s bjelanjcima ne smije dodirivati kipuću vodu u loncu jer će se bjelanjci zgrušati. Ukoliko imate kuhinjski termometar, bjelanjce kuhajte na pari dok ne dosegnu temperaturu od 65C.
3. Zatim sve zajedno premjestite u samostojeći mikser i miksajte na srednjoj do jakoj brzini dok ne dobijete sjajnu i čvrstu pjenu (pod prstima se ne bi trebali osjetiti kristalići šećera, no ako ih i ostane malo, nije neki problem). Ako nemate samostojeći mikser, isto možete napraviti i ručnim, samo će vam trebati malo više vremena.
4. Oba dijela lisnatog tijesta razvaljajte na tanko (oko 0.5 cm) (ako niste kupili već razvaljano) i po duljini izrežite na trakice širine 2 cm. Modlice za šaumrole možete malo namastiti maslacem. Oko njih namotajte trakice i pazite da se preklapaju jer će vam se u suprotnom pri pečenju razdvojiti i dobit ćete tuljce s rupama koje nećete moći puniti kremom. Pecite 12-13 min. na 200 C. Pustite da se ohlade.
5. Šaum stavite u slastičarsku vrećicu i punite ohlađene tuljke od lisnatog tijesta. Posipajte šećerom u prahu i odmah poslužite.
No comments:
Post a Comment