Prvi recept na blogu ove godine :) Malo nam je svima još uvijek dosta kolača od blagdana (ali neće ni to dugo potrajati haha), ali ipak bismo nešto slatko...Razmišljala sam kakav recept napraviti i mislim da su ove knedle odličan izbor.
Sigurna sam da ste upoznati s tradicionalnim austrijskim knedlama, koje su se posljednjih godina zbilja udomaćile kod nas u Hrvatskoj. Ja ih uvijek jedem na štandovima u vrijeme Adventa, a omiljena su slastica i na skijalištima. Ako vam je dosta blagdanskih kolača, a ipak ste se zaželjeli nečeg slatkog, ovo je moj prijedlog :)
Ne znam kako kod vas, ali kod nas se knedle (one od krumpirovog tijesta) ponekad jedu za ručak - slatki ručak. Obavezno ih uvaljamo u pržene krušne mrvice kojima dodam malo cimeta, prelijemo kiselim vrhnjem i još posipamo šećerom. Ove dizane knedle varijanta su tog jela koje smo usvojili u tradicionalnu hrvatsku kuhinju. Pripremaju se na malo drukčiji način, ali princip je vrlo sličan. Znam da se tradicionalno služe prelivene otopljenim maslacem, no u posljednje vrijeme svugdje ih možete pronaći prelivene umakom od vanilije. Također, tradicionalno su punjene pekmezom od šljiva, baš kao krumpirove knedle, no ja sam ih napravila s Podravkinim pekmezom od šumskog voća kojeg obožavam.
Nisu komplicirane za izradu, a evo kako ih možete pripremiti kod kuće. Imajte na umu da su knedle velike pa ako želite manju količinu, prepolovite količinu namirnica u receptu.
Za cca 8 knedli:
- 500 g Podravka brašna (pola glatkog, pola oštrog)
- 1 paketić Dolcela instant kvasca (7 g)
- prstohvat soli
- 1 žličica šećera
- 100 ml tople vode
- 150 ml toplog mlijeka
- 2 jaja
- 50 g maslaca
- Podravka džem extra umsko voće (ili pekmez od šljiva)
Umak od vanilije:
- 625 ml mlijeka
- 1 Dolcela puding vanilija
- 4 žlice šećera
Posipalica:
- 50 g maka
- 50 g šećera u prahu
1. Zamijesite tijesto: pomiješajte sve sastojke (neka tekući sastojci budu topli, nikako vrući) i umijesite mekano, glatko tijesto. Pustite ga da odmori 5-10 min., zatim podijelite u 8 kuglica.
2. Svaku kuglicu rastanjite rukama na veličinu dlana, u sredinu stavite po žlicu pekmeza, rubove navlažite vodom kako bi se bolje zalijepili te oblikujte u kuglu - knedlu. Knedle stavljajte na lagano pobrašnjelu površinu, pokrijte krpom i pustite da se dižu 20-ak minuta.
3. Zakuhajte veći lonac vode u koju ste dodali prstohvat soli. Knedle je potrebno kuhati 20 minuta - poklopljene kako bi se dignule koliko trebaju. Kuhane knedle izvadite da se ocijede.
4. Za umak pomiješajte puding sa šećerom i manjim dijelom mlijeka, a ostatak mlijeka zakuhajte do vrenja. Zatim dodajte puding i miješajte dok ne zgusne. Umak treba ostati lagano tekuć.
5. Prosijte šećer u prahu kako ne biste imali grudice i pomiješajte ga s makom.
6. Na tanjur poslužite knedlu prelivenu umakom i posipanu mješavinom maka i šećera u prahu.
No comments:
Post a Comment