Izgleda da stiže to proljeće, polako. U skladu s time napravila sam jednu prigodnu tortu koju, između ostalog, možete staviti i na uskrsni stol. Jeste li već isplanirali svoj uskrsni kolač (ako ćete ga peći)? Na blogu imate dosta ideja, a ova torta meni je osobno jedan od dražih recepata.
Radi se o slastici koja je baš nekako u tonovima proljeća. Biskvit je klasičan spužvasti, s notom limuna, prskan šećernim sirupom koji ne samo da doprinosi sočnosti, već i okusu. Krema od mascapone sira s Dolcelinim vanilija bourbon šećerom vjerojatno govori sama za sebe, uz to je brza i jednostavna za izradu. Jagode namjerno nisam koristila u svježem obliku jer mi to još nisu one prave jagode pune okusa, ali sam ih ukuhala u kremu i dobila jako fin i mirisan žele. Tortu sam ukrasila minimalnom količinom kreme u tankom sloju kako bih dobila tzv. "naked cake".
Nekoliko savjeta za pripremu dobrog biskvita:
Žumanjke miksajte sa šećerom dovoljno dugo dok ne postignu blijedo žutu boju.
Brašno uvijek prosijte s praškom za pecivo kako biste se riješili eventualnih grudica.
Biskvit uvijek stavite u prethodno ugrijanu pećnicu i ne otvarajte vrata za vrijeme pečenja.
Pecite na sredini pećnice.
Biskvit režite nazubljenim nožem.
Uživajte!
Biskvit (za torticu promjera 15 cm, ako radite standardnu veličine, uduplajte sastojke)
- 3 jaja
- 115 g Podravka glatkog brašna
- 105 g šećera
- prstohvat soli
- ½ žličice naribane limunove korice
- ½ žličice Dolcela praška za pecivo
Šećerni sirup:
- 100 ml vode
- 100 g šećera
Mascarpone krema:
- 150 ml Dolcela šlag 5+
- 200 g mascarponea
- 2 Dolcela bourbon vanilija šećera
Žele od jagoda:
- 200 g jagoda
- 2 žlice šećera
- 1 vrećica Dolcela mljevene želatine
- voda
Ukrašavanje:
- šlag
- jagode
- cvijeće
1. Biskvit: Žumanjke izmiksajte sa šećerom. Dodajte prstohvat soli, limunovu koricu i prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Bjelanjke izmiksajte u snijeg i umješajte u smjesu. Biskvit stavite u namašćeni kalup kojemu ste dno obložili papirom za pečenje i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180C oko 30 min. Izvadite da se ohladi, zatim prerežite na 3 jednaka dijela.
2. Šećerni sirup: pomiješajte vodu i šećer i kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi i dobijete smjesu malo rjeđu od konzistencije sirupa.
3. Mascarpone krema: Šlag izmiksajte, mascarpone posebno izmiksajte s vanilin šećerom. Na kraju pomiješajte šlag i mascarpone.
4. Žele od jagoda: Jagode izmiksajte u pire štapnim mikserom. Dodajte šećer i vodu tako da dobijete oko 400 ml smjese. Smjesu možete kratko prokuhati. Želatinu pripremite po uputama s vrećice pa dodajte smjesi.
5. Slaganje torte: na pladanj na kojemu ćete poslužiti tortu stavite prvi biskvit. Oko njega stavite obruč od kalupa u kojemu ste pekli tortu, a unutar obruča stavite traku od papira za pečenje. Biskvit premažite kistom šećernim sirupom. Na to ravnomjerno namažite polovicu želea od jagoda (s njim radite prije nego se potpuno želira i stegne), na žele premažite polovicu mascarpone kreme. Na to stavite drugi biskvit kojeg također poprskajtešećernim sirupom. Na njega ide drugi dio želea od jagoda i na to drugi dio kreme od mascarponea. Na kraju sve poklopite trećim biskvitom i ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se stegne.
6. Kad se torta dovoljno ohladila i stisnula, pažljivo uklonite obruč i traku od papira za pečenje.
7. Izmiksajte malo šlaga i u tankom sloju premažite stranice i površinu torte - ako želite ovakav izgled torte. Ukrasite voćem i cvijećem te poslužite.
No comments:
Post a Comment