Ovaj lagan i osvježavajući kolač izrazito je prikladan za toplije dane, a zadovoljit će i one koji vole malo "teže" i čokoladnije kolače. Kao što mu ime govori, zvijezda kreme je naranča, dok je biskvit lagana i ukusna smjesa bjelanjaka i oraha, bez brašna.
Na blogu možete pronaći još jednu varijantu kolača od naranče, ovaj recept je mala varijacija na tu temu.
Biskvit:
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 6 žlica šećera u prahu
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 200 g oraha
Krema:
- 6 žumanjaka
- 500 ml mlijeka
- 6 žlica šećera
- 2 Dolcela vanilin šećera
- 1 Dolcela puding vanilija
- 2 žlice Dolcela Gussnela
- 300 ml soka od naranče, svježe ocijeđenog
- fino naribana korica 2 naranče
- 100 ml vrhnja za šlag
- 1 Dolcela šlag krema vanilija
1. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg s prstohvatom soli pa postepeno umiksajte šećer u prahu i vanilin šećer. Orahe sitno sameljite i ručno umiješajte u bjelanjke. Smjesu ravnomjerno rasporedite u veći pleh za pečenje (35 x 35 ili 30 x 35 cm) kojeg ste obložili papirom za pečenje. Pecite na 180C 15 min. Izvadite da se ohladi pa prerežite na tri jednaka dijela.
2. Žumanjke izmiksajte sa narančinim sokom, pudingom od vanilije, Gussnelom. Mlijeko zakuhajte sa naribanom narančinom koricom, šećerom i vanilin šećerom. Kada zavrije, manji dio vrelog mlijeka umiksajte u smjesu žumanjaka, koju zatim dodajte u lonac s ostatkom vrelog mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta, stalno miješajući, dok smjesa ne zgusne. Zatim uklonite s vatre, pokrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.
3. Vrhnje za šlag izmiksajte (ne prečvrsto). Ohlađenu kremu razradite mikserom pa umiksajte šlag. Kad sve dobro sjedinite, krema je spremna za premazivanje.
4. Na pladanj za posluživanje stavite prvi biskvit, premažite ga kremom, poklopite drugim biskvitom i nastavite dok ne potrošite materijal. Tortu je potrebno premazati kremom i izvana.
5. Šlag kremu izmiksajte prema uputi s vrećice i njome ukrasite kolač.
6. Kolač je potrebno ohladiti barem 3 sata u hladnjaku prije rezanja na ploške.
No comments:
Post a Comment