Carrot cake, kolač od mrkve, prigodan je proljetni desert s obzirom na glavni sastojak. Kombinacija mrkve, malo cimeta, pokoji orah ili grožđice sa jednostavnom kremom od kremastog sira i vanilije zaista je obećavajuća i, prema mom iskustvu, uvijek jako ugodno iznenadi najveće skeptike i one koji ovaj kolač nisu nikad probali. U receptu uvijek koristim narančinu koricu koja odlično komplementira ostale sastojke. Kolač od mrkve popularan je u zemljama engleskog govornog područja, a u posljednje vrijeme udomaćio se i po našim slastičarnicama i restoranima. Kada na meniju vidim carrot cake, uvijek komentiram kako je potcijenjen. Nekako mi se čini da će gosti radije posegnuti za kakvom čokoladnom tortom nego ovakvim nečim, dok ću ja uvijek prvo izabrati kolač od mrkve ili npr. cheesecake umjesto čokolade.
Ovaj put poigrala sam se s Dolcelinim fondantom i ukrasila kolač u povrtnom stilu :) Uz mrkve, svoje mjesto u povrtnjaku je našao, naravno, zeko. "Zemlja" je napravljena od mljevenih Oreo keksa.
Ovaj fondant možete pronaći u svim supermarketima i jako je jednostavan za uporabu. Svi sastojci su već izmješani, vi samo trebate dodati 4 žlice vruće vode i umijesiti fondant. Imam iskustva s ukrašavanjem torti ovom smjesom i jako sam zadovoljna ovim fondatom ne samo za prekrivanje torte, već i za izradu figurica.
Biskvit (za kolač promjera 15 cm):
- 2 jaja
- 130 g Podravka pšeničnog oštrog brašna
- 120 g smeđeg šećera
- 170 g mrkve
- 50 g oraha
- 80 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 žličica Dolcela praška za pecivo
- malo cimeta
- malo naribane narančine korice
Krema:
- 200 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 1/2 žličice naribane narančine korice
Ukrašavanje:
- nekoliko Oreo keksa
- 1 pakiranje Dolcela fondanta
- jestive boje za kolače
1. Jaja i šećer pjenasto izmiksajte pa dodajte otopljeni maslac, naribanu mrkvu, sol, cimet, narančinu koricu i sjeckane orahe. Smjesu ravnomjerno rasporedite u okrugli kalup promjera 15 cm kojeg ste namastili i obložili papirom za pečenje.
2. Pecite 40-ak min. na 180 C.
3. Za kremu, izmiksajte kremasti sir sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i narančinom koricom.
4. Ohlađeni kolač prerežite na 3 dijela tako da dobijete 3 biskvita. Premažite dva biskvita kremom, a na gornji biskvit dodajte malo kreme na koju ćete staviti fondant.
5. Prema uputama s kutije, zamijesite Dolcelin fondant. Odvojite jedan dio i razvaljajte ga pa njime prekrijte cijeli kolač. Ostatak obojajte i izrežite u obliku trave koju ćete zalijepiti po stranicama kolača. Oblikujte zeca i mrkve.
6. Gornji dio torte posipajte mljevenim Oreo keksima pa na to posložite zeca i mrkve.
No comments:
Post a Comment