Službeno sam otvorila božićnu radionicu, drugim riječima, krenula s pripremom blagdanskih kolača. Počela sam se pitati zašto si svake godine zadam toliko posla, ali uporno ignoriram to pitanje jer mi je gušt raditi te proklete kolače :D
Non plus ultra je, vjerujem, poznati recept. Ne znam bih li ga svrstala u tradicionalne ili ne, ali znam da ga moja mama jako dugo ima zapisanog u bilježnici, vjerujem da ćete ga i vi pronaći po takvim bilježnicama recepata. Radi se o izgledom efektnom kolačiću koji ni okusom ne zaostaje. Dva kruga prhkog tijesta bogatog maslacem spojena pekmezom, a na vrhu puslice od bjelanjaka. Savjetujem da koristite maslac ili mast, ali ako želite "neutralniji" okus u kojemu se ne osjeti maslac, zamijenite ga margarinom, no u ovakvim keksima uvijek koristim maslac ili mast jer su mi ukusniji i prhkiji, tope se u ustima. Originalno se koristi pekmez od marelica, no meni su efektniji s tamnijim pekmezom od šljiva ili šumskog voća, zbog kontrasta.
A naziv? Prema Wikipediji, non plus ultra natpis je još s Herkulovih stupova kod Gibraltarskog tjesnaca (da ne duljim o svrsi natpisa, možete ga potražiti na netu), a znači dalje od najdaljeg, više od najvišeg, što dovoljno govori o okusu ovog kolača :)
Vjerujem da recept dolazi u pravo vrijeme, ukoliko još niste krenuli s božićnim kolačima, ili možda jeste, a u potrazi ste za dodatnom inspiracijom. Od srca preporučam ovaj recept.
- 280 g Podravka pšeničnog oštrog brašna
- 250 g maslaca
- 3 žumanjka
- 50 g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
- prstohvat soli
- 3 bjelanjka
- 200 g šećera u prahu
- Podravka pekmez od šljiva
1. U brašno umrvite hladni maslac pa dodajte žumanjke, sol, šećer i vanilin šećer te umijesite glatko tijesto. Ostavite ga 30 minuta u zamrzivaču. Zatim ga razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi i malenim okruglim izrezivačem (možete koristiti oblik cvjetića ili običan krug, a za tu svrhu poslužit će vam i čašica od rakije) izrežite krugove.
2. Pećnicu ugrijte na 160C.
3. Krugove slažite na pleh na kojeg ste stavili papir za pečenje.
4. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg s prstohvatom soli. Važno je da dobijete čvrsti snijeg prije dodavanja šećera u prahu, inače vam smjesa neće biti dovoljno čvrsta. Zatim postepeno umiksajte šećer u prahu. Smjesu stavite u vrećicu za urkašavanje s okruglim ili zvjezdastim nastavkom i istisnite po svakom keksu. Bjelanjak će se proširiti tijekom pečenja pa ga nemojte istisnuti po cijeloj površini keksa, već samo u sredinu.
5. Kekse pecite 20-ak minuta. Izvadite da se ohlade.
6. Ohlađene kekse spajajte pekmezom.
No comments:
Post a Comment