Službeno smo koraknuli u prosinac pa sukladno tomu smatram da službeno mogu početi o Božiću na ovom blogu. Iako sam ja neke dijelove kuće već okitila, ne želim biti naporna i krenuti z božićnim temama super-rano, pa pričekam barem 1. 12. :D
Stoga mjesec blagdanskih recepata otvaram jednim voljenim klasikom, a to su medenjaci. Ovo nisu oni super-mekani medenjaci, već više gingerbread cookies. Naravno da ih možete raditi i u obliku čovječuljaka, a osim što su mirisni, mogu poslužiti i za dekoraciju božićnog drvca te kao poklon u kućnoj izvedbi.
Još jednu ideju za ukrašavanje pogledajte u ovom postu.
Tijesto:
- 350 g Podravka glatkog brašna
- 1 žličica Podravka mljevenog cimeta
- 1/4 žličice Podravka mljevenog đumbira
- 1/4 žličice Podravka mljevenog muškatnog oraščića
- 1/2 žličice Dolcela sode bikarbone
- 1/2 žličice sitno naribane narančine korice
- 115 g masti ili maslaca
- 30 ml meda
- 2 jaja
- 100 g smeđeg šećera
Brašno pjenjačom izmješajte sa začinima pa dodajte šećer omekšali maslac ili mast, narančinu koricu, med i jaja i zamijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku dva sata. Zatim ga razvaljajte između dva papira za pečenje na debljinu od oko 5 mm i modlicom vadite oblike. Slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pećnicu ugrijte na 180 C. Kekse pecite 15-ak min. Izvadite da se ohlade.
Royal icing (glazura za ukrašavanje):
- 115 g šećera u prahu
- 4 žličice mlijeka
Još potrebno:
Šećer u prahu izmješajte sa mlijekom i dodajte boju za kolače po želji. Ako je glazura prerijetka, dodajte još šećera. Ako je pregusta, razrijedite s još malo mlijeka. Stavite u vrećice kojima ste malo odezali vrh i istinite po keksima. Dok je glazura još mokra, po njoj posipajte perlice i kuglice iz Dolcelinog šarenog mixa. Pustite da se osuši nekoliko sati te pospremite kekse u limenu kutiju s poklopcem.
No comments:
Post a Comment