Pages

.

Medenjaci


Službeno smo koraknuli u prosinac pa sukladno tomu smatram da službeno mogu početi o Božiću na ovom blogu. Iako sam ja neke dijelove kuće već okitila, ne želim biti naporna i krenuti z božićnim temama super-rano, pa pričekam barem 1. 12. :D
Stoga mjesec blagdanskih recepata otvaram jednim voljenim klasikom, a to su medenjaci. Ovo nisu oni super-mekani medenjaci, već više gingerbread cookies. Naravno da ih možete raditi i u obliku čovječuljaka, a osim što su mirisni, mogu poslužiti i za dekoraciju božićnog drvca te kao poklon u kućnoj izvedbi.



Još jednu ideju za ukrašavanje pogledajte u ovom postu.


Tijesto:
Brašno pjenjačom izmješajte sa začinima pa dodajte šećer omekšali maslac ili mast, narančinu koricu, med i jaja i zamijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku dva sata. Zatim ga razvaljajte između dva papira za pečenje na debljinu od oko 5 mm i modlicom vadite oblike. Slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pećnicu ugrijte na 180 C. Kekse pecite 15-ak min. Izvadite da se ohlade.

Royal icing (glazura za ukrašavanje):
  • 115 g šećera u prahu
  • 4 žličice mlijeka
Još potrebno:
Šećer u prahu izmješajte sa mlijekom i dodajte boju za kolače po želji. Ako je glazura prerijetka, dodajte još šećera. Ako je pregusta, razrijedite s još malo mlijeka. Stavite u vrećice kojima ste malo odezali vrh i istinite po keksima. Dok je glazura još mokra, po njoj posipajte perlice i kuglice iz Dolcelinog šarenog mixa. Pustite da se osuši nekoliko sati te pospremite kekse u limenu kutiju s poklopcem.



No comments:

Post a Comment