Pages

.

U suradnji s Thermomix: Zabaglione


Zabaglione je izvorno talijanski desert koji se radi od žumanjaka, šećera i slatkog vina (najčešće muškata ili marsala vina). Govoreći školski, to je kuhana krema s konzistencijom moussea. Tradicionalno se služi topao, no možete ga poslužiti i ohlađenog. U ljetnim mjesecima super je zamrznuti ga pa poslužiti u obliku sladoleda, a slobodno mu dodajte i sezonsko voće.

Kako je nastao ovaj zabaglione? Nikad brže i jednostavnije. Naime, dobila sam priliku isprobati aparat Thermomix, njemačke tvrtke Vorkwerk. Napisat ću vam svojim riječima prvotni dojam i iskustvo od za sada nekoliko kuhanja.
Thermomix je multipraktik i blender i vaga i kuhalo u jednom. To je jedan fantastičan, moderni kuhinjski robot opremljen dodacima za kuhanje na pari, špatulom i leptir-nastavkom za miksanje, u kojega jednostavno možete staviti namirnice i usput ih izvagati dok ih stavljate (ima ugrađenu vagu) te izmjeriti količinu (na posudi su naznačeni mililitri), i ne samo to, već ih odmah i nasjeckati i usitniti, a onda nastaviti s njima kuhati u posudi Thermomixa. Dakle, on ima sve osim pećnice. Zbilja praktično i pametno kuhinjsko pomagalo, zapravo kao da je kuhinja u malom. Štedi vrijeme, a i prljavo posuđe. Model je kompaktan i zauzima malo mjesta u kuhinji.




Tu su još neke dodatne opcije zbog kojih će vam se učiniti kao da u kuhinji imate nešto iz nekog SF filma, dok je s druge strane jako jednostavan za uporabu i čišćenje. Kad ga uključite, drškice sa strane automatski zaključavaju posudu, upali se zaslon na dodir (touch screen) na kojemu se nalazi jednostavan početni izbornik s tri osnovne opcije potrebne za kuhanje: vrijeme, temperatura i brzina sjeckanja/miksanja.


Thermomix dolazi s čipom na kojemu je elektronska kuharica s receptima kojeg stavite sa strane uređaja te uređaj automatski učita kuharicu, a recepti se prikažu na zaslonu, tako da tijekom kuhanja možete pregledavati recepte. Kada završi s kuhanjem, automatski se isključuje i svira ugodnu melodiju. Osim toga, uz njega dobijete i kuharicu u papirnatom obliku, tj. knjigu tvrdog uveza.



Oštrice možete namjestiti jednim klikom na tzv. reverse mode, tako da umjesto sjeckanja dobijete lagano miješanje (praktično pri, primjerice, pripremi rižota). Thermomix vam može zamijeniti samostojeće miksere i kuhinjske robote, sjeckalice i multipraktike, lonce, digitalnu vagu. S te je strane isplativ jer dobijete sve osim pećnice u jednom uređaju. Ako malo pročitate recenzije po internetu, shvatit ćete da je 99 % ljudi koji su ga kupili oduševljeno i kažu da su se toliko navikli na ovaj aparat da uglavnom samo njega koriste u svojoj kuhinji. Kvaliteta se očituje već na prvi pogled i kad ga primite u ruke. Sudeći po tuđim iskustvima, u daljnjem korištenju neće me razočarati. Osim toga, digitalni kompjutor koji je ugrađen u njega sa zaslonom na dodir i svim opcijama, skupa s digitalnom kuharicom koja se nalazi na čipu su dodaci koji definitivno privlače potencijalnog kupca. Čitajući iskustva drugih, vidim da ga osobito hvale profesionalni kuhari koji ga kupuju za svoje kuhinje te slastičari i majke kojima je ovo velika ušteda vremena i koje u njemu najviše pripremaju dječju hranu. Zanimljiv je podatak da prema istraživanju, 70 % ljudi koji kupe Thermomix su ljudi koji su ga kupili za svoju kuhinju, tj. za privatnu uporabu, a ne profesionalne kuhinje. Meni se do sada pokazao odličnim upravo za kuhanje krema za kolače. Tu me zbilja oduševio jer nikad nisam skuhala brže i ljepše kreme. Naime, kada se svi sastojci stave u aparat, on ih miješa kuhajući, usput je natempiran da se ugasi kada završi, a vi pritom gledate tv, pospremate, surfate netom ili radite nešto deseto. Dakle, nema stajanja nad šporetom i miksanja/lupanja pjenjačom, a tekstura kreme je neusporedivo ljepša. Pokazao mi se odličnim i za miješenje tijesta. Na blogu će biti još nekoliko postova s receptima napravljenim u Thermomixu, jedva čekam isprobati brojne opcije.
Osobno, mislim da je Thermomix najbolje rješenje za:
  • obitelji
  • ljude koji imaju posebne prehrambene navike, poput alergija ili netolerancije na određene namirnice
  • obziljne foodieje koji puno kuhaju
  • one suprotnog spektra, koje pak kuhanje previše ne zanima i žele hranu pripremiti sa što manje strke, posuđa i u što kraćem vremenskom razdoblju
  • zaposlene ljude koji žele jesti brzu,a  zdravu hranu
Jedina negativna strana mogla bi biti cijena: 9.800 kn. No, ukoliko ste zainteresirani za kupnju ovakvog aparata, potrebno je planirati i gledati dugoročno. Dakle, što ćete njime dobiti. Koliko sam uspjela zaključiti, dosta veliki broj ljudi kupuje ga na rate.


U nastavku je recept za pripremu zabaglionea u Thermomixu - nikad kraći i jednostavniji recept :)


  • 6 žumanjaka
  • 60 ml slatkog bijelog vina (muškat)
  • 60 ml Marsala vina
  • 120 g šećera
1. U posudu Thermomixa stavite leptir-nastavak (nastavak za miješanje). Stavite sve sastojke, bez ikakvog prethodnog miksanja/miješanja u posudu. Stavite poklopac na posudu.
2. Na zaslonu odaberite vrijeme od 9 minuta, temperaturu od 70C i brzinu miješanja 3. To je sve, ostatak vremena provedite kako želite, kad je zabaglione gotov, Thermomix će zasvirati.
3. Poslužite ga u čašama uz piškote ili voće.

No comments:

Post a Comment