Teško se prisjetiti kada su nam zadnji put kupine ovako dobro rodile. I to prekrasne, divlje kupine. Naravno da će veliki dio završiti kao pekmez, ali šteta bi bilo ne iskoristiti ih takve slatke i sočne u kolaču.
J. mi je rekao: "Znaš kaj, ovo je jedan od top 3 kolača koje si napravila." "Stvarno?" "Da." Super, mogu odmah podijeliti recept na blogu.
Na blogu možete pronaći recepata za parfe kolače koji su rađeni na bazi jogurta i želatine. Ovakva je krema lagana i izuzetno prikladna za voćne kolače. Za podlogu možete koristiti kekse (kao za cheesecake) ili svijetli biskvit, ovisno o tome s kojim voćem radite. Ovaj je kolač s čokoladnim biskvitom, poznato je da su čokolada i kupina odličan par.
Biskvit
- 3 jaja
- 4 žlice šećera
- 2 žličice Dolcela praška za pecivo
- 4 žlice Podravka glatkog brašna
- 60 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
Krema
- 2 (2 x 180 g) čvrsta jogurta
- 2 vrećice Dolcela mljevene želatine
- 130 g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 400 g svježih kupina
- 400 ml vrhnja za šlag
1. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Čokoladu otopite s maslacem na laganoj vatri. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo i dodajte smjesi. Smjesu ravnomjerno rasporedite u okrugli kalup za torte promjera 26 cm.
2. Pecite 20 min. u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C. Izvadite i pustite neka se ohladi. Nemojte uklanjati obruč kalupa, trebat će vam.
3. Za kremu, jogurt izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Kupine izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom u pire. Ja ne uklanjam koštice, no ukoliko želite, procijedite ih kroz gusto cjedilo. Odvojite 8 žlica pirea u lončić, a ostatak pirea umiješajte u jogurt. U ovih 8 žlica pirea razmutite 2 želatine u prahu, pustite da odstoji nekoliko minuta pa zagrijte na laganoj vatri da se želatina otopi. Zatim umiksajte u mješavinu jogurta i kupina.
4. Vrhnje izmiksajte u šlag i ravnomjerno umiješajte u kremu. Kremu izlijte na ohlađeni biskvit i kolač spremite u hladnjak na nekoliko sati kako bi se krema stisnula.
5. Prije posluživanja možete ukrasiti šlagom i kupinama.
No comments:
Post a Comment