Pages

.

Zeleno povrće za svaki dan: mediteranska salata od brokule i ječma


Danas se malo zabavljam drugom knjigom koju sam dobila iz Mozaik knjižare. Radi se o knjizi autorice Jessice Nadel, naslova Zeleno povrće za svaki dan te o jednostavnim i ukusnim receptima uz koje ćete povrće uvrstiti u gotovo svaki obrok.
Ja moram priznati da jedem dosta slatkog (nije ni čudo, s obzirom na ovaj blog) :D Čak mi znaju proći dani da pojedem više slatkih gluposti, nego konkretnog, slanog obroka. Unatoč tomu, obožavam povrće i zaista se trudim uvrstiti ga u obroke. Ova knjiga mi je odlična inspiracija upravo za to, pogotovo uzmemo li u obzir činjenicu da se bliži i proljeće, s pretpostavkom da će veliki dio nas pokušati unijeti zdravije promjene u svakodnevnu prehranu, i laganije obroke.


Cijela kuharica sastoji se od recepata isključivo s povrćem, dakle bez mesa i životinjskih namirnica, stoga je prikladna za vegetarijance i vegane. No, i mi koji jedemo meso rado pozdravljamo recepte za salate ili bezmesne obroke, ja sigurno :) Knjiga se temelji na jednostavnoj logici: Moguće je jesti više lisnatoga i drugoga zelenog povrća i uživati u njemu.


Knjiga započinje ''Zelenim činjenicama'' u kojima autorica izdvaja najzdravije i najhranjivije zeleno povrće, a o svakoj namirnici možete pročitati bitne činjenice, koje ona naziva ''zelenim činjenicama''. Pronaći ćete i korisne informacije o određenim zdravim namirnicama, te već složene jelovnike za svaki dan, što smatram osobito praktičnim. Dakle, umjesto listanja i kombiniranja recepata iz knjige, autorica je pripremila već gotove jelovnike s idejama za doručak, ručak, užinu, večeru i desert. Osim toga, uza svaki recept nalaze se informacije o količini kalorija, bjelančevina, masti, vlakna, šećera, ugljikohidrata, zasićenih masnih kiselina i vitamina po obroku. Poglavlja knjige su: Sokovi i doručak, Prilozi i zalogaji od zelenog povrća, Juhe i salate od zelenog povrća, Glavna jela od zelenog povrća, Deserti od zelenog povrća.


Krenimo na recept za salatu:

-za 3-4 osobe-
  • 250 g ječma, ispranog
  • 750 ml vode
  • 180 g brokule, narezane na manje komade
  • 3-4 lista kelja, bez stabiljka (možete zamijeniti zelenom salatom po izboru)
  • 15 g sušenih rajčica (ja sam ovo preskočila)
  • 50 g crnih maslina, narezanih, ili kapara
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 1/2 žlica limunova soka
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
Ječam skuhajte u 750 ml vode. Kada voda zakipi, smanjite plamen, poklopite i kuhajte na laganoj vatri još 40 min, ili dok ječam ne omekša i ne upije svu vodu. Maknite s vatre, promiješajte vilicom i pustite da se ohladi.
Dok se ječam kuha, u drugom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Stavite brokulu i na umjerenoj vatri kuhajte nekoliko minita. Ocijedite pa ubacite brokulu u zdjelu ledene vode. Ostavite ju da se malo ohladi, procijedite. Listove kelja ili salate narežite na trake.
Premjestite ječam u zdjelu za posluživanje i dodajte brokulu, sušenu rajčicu, masline ili kapare. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, posolite i popaprite prema ukusu. Dobro promiješajte i poslužite.


No comments:

Post a Comment