Pages

.

Lješnjak torta


Ova torta je bomba za posebne prilike. Radila sam ju kao našu uskrsnu tortu, za tu prigodu uvijek mi treba nešto kremasto, a i sadrži mnogo jaja. Kao što vidite već su sami ukrasi na njoj dovoljni za zasladiti se :D
Inspiracija mi je bila Milka torta s Natašinog bloga, ali kremu sam malo promijenila. U svakom slučaju, torta je idealna za proslave i one koji vole kremaste kolače, nije preslatka, kore su nježne dacquoise kore (kojima sam dodala pola žlice škrobnog brašna kako bi mi bile malo čvršće, s obzirom na količinu i težinu kreme). Koristila sam škrobno brašno umjesto glatkog pšeničnog jer su s njim kore nježnije, delikatnije.



Kore x 4
  • 3 bjelanjka
  • 3 žlice šećera
  • 50 g mljevenih prženih lješnjaka
  • 1/2 žlice Dolcela Gussnela 
Za kore
  • malo crne kave
  • 1 žlica ruma
Krema
1. Bjelanjke izmiksajte u snijeg, umiksajte šećer dok ne dobijete čvrsti šaum. Zatim kuhačom ili špatulom umiješajte mljevene lješnjake i škrobno brašno. Smjesu ravnomjerno rasporedite u okrugli kalup promjera 26 ili 24 cm obložen papirom za pečenje (namastite i papir) i pecite na 200 C 15 min. Ponovite postupak kako biste dobili 4 kore (navedene mjere su za 1 koru). Neka se ohlade.
2. Za kremu, žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijom. Gussnell umutite s malo mlijeka i dodajte žumanjcima, a ostatak mlijeka zakuhajte. Kad provrije, vrelo mlijeko izlijte u smjesu žumanjaka i miješajte pjenjačom pa stavite kuhati na laganu vatru dok ne zgusne. Podijelite ju na 2 jednaka dijela, u jedan dio dodajte Lino ladu nougat, u drugi bijelu. Pokrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.
3. Maslac (omekšali) izmiksajte, polovicu dodajte svjetloj smjesi, polovicu tamnoj. Vrhnje izmiksajte u šlag bez dodavanja šećera.
4. Pri slaganju, svaku koru lagano možete pošpricati smjesom kave i ruma. Nemojte pretjerivati jer su kore nježne same po sebi i omeknut će od kreme. Slaganje: kora - tamna krema - svjetla krema -  šlag - kora itd. dok ne potrošite materijal. Završite s korom, a malo svjetle kreme si ostavite za premazivanje cijele torte.



No comments:

Post a Comment