Pages

.

Fritule


Kod nas se fritule jedu jednom godišnje, tj. tijekom veljače i to je to. Da je češće, ne bismo ih se tako zaželjeli :) Zna se - veljača je rezervirana za fritule i krafne.
Fritulice su izvana hrskave, iznutra mekane i sočne, i izuzetno brze za pripremu. Najčešće ih posipam šećerom u prahu, ali odlične su i kad ih uvaljate u šećer. Ponekad koristim smeđi šećer, ili Dolcelin cimet šećer koji je odlična opcija za ovakve deserte.


  • 2 jaja
  • 1 čep ruma ili rakije (30 ml)
  • 200 ml jogurta
  • 40 g šećera
  • 1 vrećica Dolcela praška za pecivo
  • 1 vrećica Dolcela vanilin šećera
  • 300 g glatkog brašna
  • ulje za prženje
  • Dolcela vanilin šećer u prahu za posipanje ili Dolcela cimet šećer
Umutiti jaja, dodati šećer i vanilin šećer, rum ili rakiju i jogurt. Posebno pomiješati brašno s praškom za pecivo i umiješati u smjesu (ne smije biti grudica).
U lončiću zagrijati ulje za prženje (provjerite kuhačom-uronite dršu u ulje, ako se oko nje stvaraju mjehurići, ulje je dovoljno vruće). Ulje ne treba biti niti prevruće, jer će fritule izvana zagorjeti a iznutr ostati sirove, niti prehladno, jer će upiti dosta ulja tijekom pečenja.
Žlicom uzimajte smjesu (1 ravna žlica smjese) i stavljajte u vruće ulje. Okrenite, kako bi se ispržile s obje strane, i stavljajte na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja.
Kad se malo ohlade, fritule posipajte šećerom u prahu. Možete ih uvaljati i u smeđi šećer ili u šećer pomiješan s cimetom (to učinite dok su još vruće). Poslužite.


No comments:

Post a Comment