Pages

.

Superhrana za svaki dan: Muffini s batatom i grudicama od oraha


Danas jedan recept za muffine s neobičnim (neočekivanim) sastojkom - batatom. Ako ste ikad probali batat, znat ćete da je on zaista sladak, poput slatkog krumpira, ali mnogo rafiniranijeg okusa od krumpira. Batat mi je još davno nakon prvog kušanja postao jedna od omiljenih namirnica. S obzirom na teksturu i okus, može se koristiti i u desertima (poput mrkve za carrot cake, jednu od mojih omiljenih torti).


Ovaj recept je iz knjige Superhrana za svaki dan autorice Kelly Pfeiffer, koju sam dobila na proučavanje od Mozaik knjige. Moram priznati, ono što prvo zamjećujem i tražim u kuharicama su lijepe fotografije, a ova ih ima pregršt. Kelly je majka malene curice i supruga, autorica bloga Nosh and Nourish koji obiluje zdravijim verzijama svakodnevnih obroka i recepata. Ova knjiga zaista nudi mnogo jednostavnih i brzih recepata s naglaskom na superhrani, odnosno namirnicama punim vitamina i vlakana, koje su svestrane, dostupne gotovo cijelu godinu i povoljne. Mene knjiga inspirirala da isprobam malo zdravije verzije deserta kojeg inače radim te pronađem nove ideje za ručak, doručak i večeru. Kao 10 supernamirnica Kelly izdvaja kelj, kokosovo ulje, borovnice, slanutak, jaja, kvinoju, med, grčki jogurt, orahe i batat. Knjiga je podijeljena po poglavljima Doručak i brunch, Predjela, Juhe i salate, Sendviči i topli zalogaji te Deserti.




Naravno, sastojke možete prilagoditi vlastitim željama i mogućnostima. U receptu se traži kokosovo ulje, koje inače ponekad koristim, uvijek imam teglicu u špajzi, te kokosov šećer kojeg sam ja zamijenila smeđim šećerom.

Na facebook stranici imate priliku osvojiti ovu krasnu knjigu, pa klik na link i pročitajte kako sudjelovati.

-za 24 muffina-

  • 1 skuhani batat
  • 180 ml mlijeka
  • 112 g rastopljenog kokosovog ulja
  • 150 g smeđeg šećera
  • 240 g brašna
  • 14 g praška za pecivo
  • 2 žličice cimeta
  • 1/4 žličice klinčića
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
Za grudice od oraha:
  • 60 g sjeckanih oraha
  • 24 g šećera
  • 28 g maslaca
  • 1 žličica cimeta
Ugrijte pećnicu na 200C.
Batat ispecite u pećnici na 200 C dok ne omekne. Autorica savjetuje da ga ne kuhate jer će upiti previše vode, što će muffine učiniti gnjecavima. Pečeni batat zgnječite u pire i pomiješajte s uljem, šećerom i mlijekom. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, klinčić i đumbir pa sjedinite pjenjačom s mokrom smjesom. Rasporedite u kalupe za muffine koje ste obložili papirnatim košaricama.
Za posip pomiješajte nasjeckane orahe s maslacem, šećerom i cimetom. Otkidajte komadiće i utisnite na vrh svakog muffina. Pecita 30-ak minuta.

No comments:

Post a Comment