Pages

.

Pita sa šumskim voćem


Čim krene ožujak, ja počinjem razmišljati o proljeću. Vjerojatno većina nas jedva čeka malo toplije dane. Dok se oni jadni jaglaci na livadi oko zgrade smrzavaju na još uvijek zimi, mi se kod kuće zagrijavamo za proljeće ovakvim finim kolačima. Dakle, ova pita izvrsna je za toplije dane koji su uskoro pred nama. 
Također, ako tražite inspiraciju za vaš uskršnji stol, ovakvi su kolači zagarantirano broj jedan! U mom se kraju nikada za Uskrs nisu radile sirnice ili pince, ali je zato pita obavezan dodatak slanim delicijama. Najčešće je to bila pita sa sirom, orasima ili jabukama, a ovaj recept je fantastična varijacija na takvu klasičnu temu. Izvorni recept je s Coolinarike (uz neke moje minimalne izmjene).
Šumsko voće ne trebate odmrzavati prije uporabe već ga jednostavno zamrznutog poslagati po nadjevu, a umjesto ovog mixa možete koristiti i drugo bobičasto voće, poput malina ili borovnica.


Tijesto:
200 g maslaca
prstohvat soli
5 žumanjaka
2 žlice kiselog vrhnja
70 g šećera
naribana korica ½ limuna
Nadjev:
5 bjelanjaka
200 g kremastog sira
150 g šećera
6 žlica ulja
400 g šumskog voća (zamrznutog)

+ šećer u prahu za posipanje

1. Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Hladni maslac narežite na listiće i utrljajte u mješavinu brašna. Dodajte naribanu limunovu koricu, šećer, vanilin šećer, žumanjke i kiselo vrhnje i zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva jednaka dijela. Jedan dio stavite u hladnjak na 30 minu., drugi dio u zamrzivač.
2. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte na papiru za pečenje na veličinu četvrtastog pleha (dimenzije cca 20 x 35 cm). Skupa s papirom prenesite u pleh. Dno ispikajte vilicom.
3. Za nadjev, bjelanjke izmiksajte s prstohvatom soli u čvrsti snijeg pa postepeno umiksajte šećer i vanilin šećer. Špatulom ili žlicom umiješajte kremasti sir, prašak za puding i ulje. Nadjev ravnomjerno raspoedite po tijestu u plehu. Po nadjevu posložite šumsko voće (nemojte ga odmrzavati).
4. Ostatak zamrznutog tijesta naribajte po vrhu.
5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C 30-ak minuta. Ugasite i ostavite još malo u ugašenoj pećnici.
6. Izvadite pitu da se ohladi, posipajte šećerom u prahu i poslužite. Dobar tek!

No comments:

Post a Comment