Ovaj kolač nije jedan od onih starinskih, ali svejedno bismo ga mogli nazvati klasikom. Ako pečete kolače, velika je šansa da ste upoznati s Monte kolačem. Vrlo brzo je ovaj recept postao jedan od onih koji se nalazi po svačijim bilježnicama s receptima :)
Mjere u receptu su za pleh veličine 30 x 25 cm. U tim dimenzijama kolač ispadne lijepo visok, a ja sam ga radila u velikom plehu od pećnice jer sam trebala veliki broj kockica ovog kolača pa mi nije bila važna visina.
Jeste li znali da brašno u biskvitu možete zamijeniti jednim dijelom gustina, ili praška za puding? Oni daju nježnu teksturu biskvitu, a prah za puding je ustvari škrobno brašno s okusom. Pečeni biskvit potrebno je preliti, a umjesto mlijeka s medom možete koristiti i čokoladno mlijeko, ili pak mlijeku dodati malo kakaa.
Kolač sam ukrasila Dolcelinim čokoladnim krispi kuglicama.
Biskvit:
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 4 žlice tople vode
- 4 žlice Podravka glatkog brašna
- 1 žlica Dolcela kakaa u prahu
- 1 žlica Dolcela praška za puding od čokolade
- 1 Dolcela prašak za pecivo
Preljev:
- 1 dcl mlijeka
- 1 žlica meda
Bijela krema:
- 1 l mlijeka
- 6 žlica šećera
- 8 žlica Dolcela Gussnel (škrobno brašno)
- 2 Dolcela vanilin šećera
- 200 g maslaca
Čokoladna krema:
- 200g tamne čokolade
- 100 g mliječne čokolade
- 500 ml vrhnja za šlag
1. Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i toplom vodom. Dodajte prosijane praškaste sastojke i na kraju čvrsti snijeg od bjelanjaka. Pleh obložite papirom za pečenje i u njega ravnomjerno rasporedite biskvit. Pecite na 180 C 15-20 min. Pečeni biskvit pustite da se ohladi, izvadite i odlijepite s njega papir pa ga vratite u pleh u kojem ste ga pekli. Ispikajte ga vilicom i prelijte mlijekom kojeg ste ugrijali s medom.
2. Za bijelu kremu, od litre mlijeka odvojite manju količinu i u njoj razmutite Gussnel. Ostatak mlijeka skuhajte sa šećerom i vanilin šećerom. Kad prokuha, dodajte mlijeko s gustinom i miješajte na laganoj vatri pjenjačom dok se krema ne zgusne. Pokrijte prozirnom folijom da se na kremi ne napravi korica i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
3. Ohladite i maslac na sobnu temperaturu, izmiksajte ga pa umiksajte u ohlađenu bijelu kremu. Krema i maslac neka budu približno iste temperature (ne potpuno hladni, već sobne temperature) kako biste dobili glatku kremu bez grudica. Kremu ravnomjerno namažite na biskvit.
4. Za čokoladnu kremu ugrijte vrhnje za šlag, ali neka ne provrije. Uklonite ga s vatre taman prije nego zavrije. Ako je vrhnje kipuće, postoji šansa da se čokolada ne rastopi ravnomjerno, već da se zgruda pa nećete dobiti glatku čokoladnu kremu. U takvom vrhnju rastopite obje vrste čokolade miješajući i ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu. Nemojte ju prelijevati vruću preko bijele kreme. Kad se krema malo ohladila, počinje se "stezati", prelijte ju po bijeloj kremi.
5. Kolač u plehu pospremite u hladnjak i ostavite nekoliko sati ili preko noći. Potrebno mu je dovoljno vremena da se čokoladna krema stegne do kraja.
No comments:
Post a Comment