Obožavam male vinogradarske breskve i uvijek iskoristim priliku za nešto slatko kada ih vidim na placu ili dobijem od nekoga. Ako mene pitate, ove male breskve puno su ukusnije i bolje od velike sorte, stoga sam upravo njih odlučila iskoristiti za kolač sada kad su na vrhuncu sezone.
U kolač ne ide brašno, već malo pšenične krupice i jako je sočan upravo zbog toga i svježeg sira. Umjesto bresaka možete koristiti i neko drugo sezonsko voće. Ovo je jedan od onih kolača koji se brzo pripremaju.
- 4 žlice Podravka pšeničnog grisa
- 1 žličica Dolcela praška za pecivo
- 120 g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 400 g svježeg sira
- 3 jaja
- malo fino naribane limunove korice
- 130 g maslaca
- 1 čep ruma
- 350 g (vinogradarskih) bresaka
- šećer u prahu za posipanje
1. Breskve operite i narežite na komadiće. Okrugli kalup promjera 26 cm namastite i obložite papirom za pečenje.
2. Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte naribanu limunovu koricu, svježi sir, otopljeni maslac, rum, prašak za pecivo i gris. Sve zajedno umutite. Ravnomjerno rasporedite u kalup. Po vrhu posložite narezane breskvice.
3. Pećnicu prethodno ugrijte na 180C. Pecite oko 55 min.
4. Vrući kolač posipajte šećerom u prahu i kad se malo prohladi, narežite na kriške i poslužite.
No comments:
Post a Comment