Ovo je naš prvi soparnik. Rađen u našoj (relativno) novoj krušnoj peći, na koju se još uvijek privikavamo. Nije to jednostavno savladati i potrebno je dosta iskustva kako biste znali prilagoditi jačinu vatre određenom jelu. Po mom mišljenju, nema ukusnije hrane od one napravljene u krušnoj peći. Ili pod pekom :)
Istraživajući malo o soparniku, pronašla sam podatak kako je to jelo karakteristično za prostor nekadašnje srednjovjekovne poljičke knežije koja se prostirala na prostoru između rijeka Žrnovnice i Cetine, na jugu do mora, na sjeveru do Mosora. Na ovom linku možete pronaći više informacija. U osnovi je soparnik jednostavno jelo pripremljeno od namirnica koje možete pronaći u svakom domaćinstvu. Tradicionalno se pripremao u vrijeme posta.
Nisam stručnjak za soparnik i ovo je prvi put da smo ga radili pa ću podijeliti s vama recept po kojemu smo ga mi ispekli. Kao što vidite, rađen je u krušnoj peći, ali možete ga pripremiti i u pećnici.
Tijesto:
- 500 g glatkog pšeničnog brašna
- 1 žličica soli
- 4 žlice ulja
- 350 ml vode
Nadjev:
- 1 kg svježe blitve
- malo maslinovog ulja
- sol
- 50 g luka
- 2 žlice sjeckanog peršina
Premaz:
- maslinovo ulje
- 3 režnja češnjaka
1. Tijesto za soparnik je poput vučenog tijesta za štrudle. Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto, podijelite na dva dijela i pustite da malo odmori - nauljeno. Za to vrijeme pripremite nadjev.
2. Svježu blitvu operite i narežite na trakice pa ju dobro posušite. Peršin i luk sitno nasjeckajte. Posolite, dodajte malo maslinovog ulja i izmješajte.
3. Na dobro pobrašnjeloj dasci razvaljajte jedan dio tijesta na tanko. Po njemu rasporedite nadjev. Razvaljajte na tanko i drugi dio tijesta i njime poklopite nadjev. Na par mjesta ga izbodite vilicom. Rubove tijesta arolajte prema gore i pritisnite prstima.
4. Pecite kratko u krušnoj peći, a ukoliko pečete u pećnici, pecite na 180C 35-40 min.
5. Vrući soparnik premažite maslinovim uljem i posipajte sitno nasjeckanim češnjakom. Režite na kriške i poslužite.
Dobar tek!
No comments:
Post a Comment