Dobar dan, eto me nakon podužeg izbivanja natrag (konačno su nam gotovi neki radovi doma), s nekim novim planovima i idejama, a stiže nam i blagdansko vrijeme pa očekujte nove recepte i materijal na blogu, facebooku i instagramu :)
Danas vam donosim jednu fenomenalnu tortu koju sam radila za proslavicu i kojom smo oduševljeni. Recept možete napraviti i u obliku kolača pa ga rezati na kocke. Odličan je upravo za zimsko vrijeme jer kombinira čokoladu i naranču, a svi su okusi lijepo izbalansirani i naranča ne dominira previše. Mislim da mogu reći da će ova torta oduševiti svakoga. Ako ju isprobate, javite mi dojmove! :)
Biskvit:
- 2 jaja
- 60 g tamne čokolade
- 120 g Podravka glatkog pšeničnog brašna
- 1 žlica Dolcela kakaa u prahu
- 1/2 vrećice Dolcela praška za pecivo
- 50 g maslaca
- 120 ml mlijeka
- 150 g šećera
- za preliti: malo toplog mlijeka ili narančinog soka
Mousse krema od naranče:
- 2 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 1 vrećica Dolcela (bourbon) vanilija šećer
- 50 ml svježe ocijeđenog soka od naranče
- sitno naribana korica jedne naranče
- 1/2 vrećice Dolcela mljevene želatine
- 30 g maslaca
- 200 ml vrhnja za šlag
Žele od naranče:
- 400 ml juice od naranče
- 4 žlice Dolcela Gussnel
- 5 žlica šećera
Ukrašavanje:
- 200 ml vrhnja za šlag
- naranča
- čokolada
1. Biskvit: jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte čokoladu koju ste rastopili s maslacem na laganoj vatri ili pari. Zatim dodajte mlijeko i na kraju pomiješano brašno s kakaom i praškom za pecivo. Izmiksajte i ravnomjerno izlijte u okrugli kalup promjera 26 cm. Pećnicu prethodno zagrijte na 180C. Biskvit pecite 20 min. pa izvadite da se ohladi.
2. Mousse od naranče: Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte ocijeđeni narančin sok i naribanu narančinu koricu. Stavite smjesu u zdjelicu koju ste stavili povrh lončića s vrelom vodom i kuhajte na pari miješajući dok se ne zgusne. U kremi ne bi trebalo biti grudica, to znači da su se jaja zgrušala, odnosno skuhala. Možete ih kuhati i direktno na vatri, ali smanjite na najslabije i pazite jer će se krema u tom slučaju brzo zgusnuti. Zatim ju uklonite s vatre i umiješajte maslac. Kremu je najbolje odmah staviti u posudu s hladnom vodom kako bi se zaustavilo kuhanje i što prije ohladila.
3. Vrhnje izmiksajte u šlag i zatim izmiksajte s ohlađenom kremom od naranče. Na kraju, želatinu iz vrećice pripremite prema uputi s vrećice i umiksajte u kremu. Pustite ju u hladnjaku 5 min. da se malo stegne.
4. Za to vrijeme zamiješajte žele od naranče: veći dio đusa od naranče pomiješajte sa šećerom i stavite kuhati. U ostatku đusa pjenjačom razmutite Gussnel pa dodajte soku koji se kuha. Miješajte dok ne zgusne.
5. Slaganje torte: na pladanj za posluživanje stavite biskvit. Biskvit je sočan, ali ga možete dodatno politi s malo narančinog soka ili toplog mlijeka. Na biskvit premažite mousse od naranče. Najbolje je to učiniti tako da premažete većim dijelom kreme, a malo kreme stavite u vrećicu s okruglim nastavkom i istisnete po rubu. Tako ćete dobiti ogradicu unutar koje ravnomjerno rasporedite žele. Žele je dobro ostaviti barem 5 min. da se prohladi prije nego ga mažete, i zbog mousse kreme na koju ga stavljate, i zbog toga da nije tekuć. Na kraju tortu premažite šlagom. Možete ju posipati čokoladom i ukrasiti kriškama naranče.
6. Tortu je najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku pa sutradan rezati.
No comments:
Post a Comment