Pages

.

Keksi s džemom od bundeve


Ovi keksi u SAD-u se popularno zovu thumbprint cookies i osobito su popularni za blagdane. No, odlično će se uklopiti uz šalicu kave kao svakodnevna slastica. Ime su dobili zbog načina izrade: u sredini kuglice koje oblikujemo od tijesta palcem utisnemo rupicu, koja se zatim puni džemom ili čokoladnim namazom.
S obzirom da smo već pošteno zakoračili u listopad, pravi jesenski mjesec bundeva i  kestena, keksi su usklađeni s temom. Isprobala sam novi proizvod, Podravka džem od bundeve. Radi se o slatkoj bundevi butternut koju mi popularno zovemo puterica, za koju mogu reći da mi je jedna od najdražih namirnica. Od nje najčešće pripremam kremaste juhe i pečem ju kao prilog umjesto krumpira. S obzirom da je puterica slatkasta, odlična je i u desertima. referirat ću se opet na SAD, jer tamo dosta koriste bundevu u kuhinji, naročito u kolačima poput browniesa (čega, recimo, nisam ljubitelj), a u listopadu, mjesecu Halloweena, bundeva definitivno vlada internetom i blogovima. Eto je i ovdje J Da se vratim na džem – nije previše sladak i baš se lijepo osjeti okus bundeve puterice. Odličan je za ovakvo slatko tijesto od maslaca jer mu lijepo balansira okus. Mislim da bi bio odličan i u nekom slanom jelu, moram još malo razmisliti kako bih ga iskoristila. Koji se okusi najbolje slažu s bundevom? Cimet i orasi.


-Za 2 pleha dimenzija 35 x 40 cm-

1. Maslac kremasto izmiksajte sa šećerom, vanilija šećerom i cimet šećerom. Dodajte prstohvat soli, umiksajte jaje i na kraju dodajte brašno. Zamijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.
2. Plehove obložite papirom za pečenje. Pećnicu uključite na 180C.
3. Od ohlađenog tijesta otkidajte kuglice i slažite ih na pleh. Ukoliko koristite orahe, prethodno ih sitno nasjeckajte i kuglice tijesta uvaljajte u sjeckane orahe. Zatim svaku kuglicu lagano pritisnite palcem u sredini kako biste dobili udubinu (možete koristiti i dršku kuhače, umočite ju prethodno u brašno).
4. Kekse je najlakše puniti tako da nekoliko žlica džema izmješate u zdjelici kako biste ga malo razradili, zatim njime napunite slastičarsku vrećicu ili običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj na vrhu odrežete rupicu. Tako punite udubinu u svakom keksu.
5. Pecite ih 15 min.

No comments:

Post a Comment