Danas vam donosim recept za jednu rođendansku tortu. Torta je turbo čokoladna, ali kremu sam željela napraviti malo prozračnijom, poput moussea, iako to nije mousse u klasičnom smislu. Kada radite ovakve kreme, umjesto standardnog miksanja kuhane kreme s maslacem, preporučam da izostavite maslac i kremi dodate tučeno slatko vrhnje (šlag). Rezultat je jako ukusan, a krema je prozračnija, zanimljivija.
Već su neko vrijeme ovakve glazure koje cure hit za ukrašavanje torti (tzv. chocolate ganache drip cake) pa vam u nastavku donosim i nekoliko savjeta kako napraviti što ljepšu glazuru i ovakav ukras.
Ova je glazura nešto drukčija od one koju radim, primjerice, za mađaricu (kada koristim 100 g tamne čokolade i 1-2 žlice ulja).
- Za ovakvo ukrašavanje preferiram čokoladni ganache (čokolada + slatko vrhnje), ali možete koristiti smjesu čokolade i maslaca. Omjer čokolade i vrhnja za ovakvu glazuru je 1:1. Dakle, jednaka količina čokolade i vrhnja.
- Prije stavljanja glazure, tortu dobro ohladite, kako vam glazura ne bi rastopila kremu kojom ste premazali tortu. Također, glazuru nemojte stavljati odmah nakon što ga napravite, pustite ga 5-10 min. da se prohladi. Dakle, prevruća glazura previše će zacuriti i napraviti nered na tacni na kojoj stoji torta i potencijalno otopiti kremu kojom ste premazali tortu, prehladna glazura neće dovoljno curiti i nećete ju moći razmazati.
- Istu glazuru možete napraviti s bijelom čokoladom i po želji ju obojati jestivom bojom.
- Kako biste nanijeli glazuru i dobili ovakav efekt, preporučam najprije raditi na rubu torte. Glazuru stavim u vrećicu za ukrašavanje kojoj vrlo malo odrežem vrh (tako da dobijem maleni otvor) i zatim ju nanosim po rubu torte, u krug. Na kraju glazuru nanesem na sami vrh torte i pažljivo ju razmažem špatulom (može i žlicom). Ukoliko primjetite mjehuriće zraka na glazuri, možete podignuti tortu i vrlo lagano lupiti tacnom o stol.
Biskvit x2
- 4 jaja
- 200 g šećera
- prstohvat soli
- 70 g maslaca
- 70 g tamne čokolade
- 60 ml mlijeka
- 60 ml kipuće vode
- 200 g Podravka glatkog brašna
- 40 g Dolcela kakaa u prahu
- 2 žličice Dolcela praška za pecivo
Za natopiti biskvit:
- 200 ml mlijeka
"Mousse" krema:
- 1 l mlijeka
- 150 g tamne čokolade
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 100 g šećera
- 100 g Dolcela Gussnel
- 500 ml Dolcela 5+ vrhnja za šlag
1. Za biskvit, odvojite bjelanjke od žutanjaka. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom, pa im dodajte kipuću vodu i mlijeko te maslac kojeg ste otopili na pari skupa s čokoladom. Brašno pomiješajte sa solju, sodom, kakaom i praškom za pecivu, dodajte smjesi. Bjelanjke izmiksajte u snijeg u ručno umiješajte u smjesu. Meni je ovo bila mjera za 1 biskvit kojeg sam prerezala na pola, a radila sam ukupno dva takva u okruglom kalupu promjera 26 cm, tako da sam na kraju dobila 4 biskvita. Pecite na 180 C 40 min. Izvadite da se potpuno ohladi.
2. Ugrijte mlijeko i prelijte biskvite.
3. Za kremu, ugrijte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. Dio mlijeka odvojite i u njemu razmutite Gussnel. Ugrijanom mlijeku dodajte čokoladu, miješajte dok se ne otopi, pa pridodajte smjesu s Gussnelom. Kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući pjenjačom, dok ne zgusne poput pudinga. U ovom trenutku možete dodati malo ruma . Kremu pokrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica pa ostavite da se potpuno ohladi.
4. Slatko vrhnje izmiksajte u mekši šlag. Ohlađenu kremu razradite mikserom pa u nju umiksajte šlag. Premažite biskvite kremom i ukrasite po želji.
No comments:
Post a Comment