Danas macaronsi u skladu s ovim proljetnim vremenom kojeg smo jedva dočekali, nježne roze boje s finim Podravkinim džemom od šumskog voća koji se odlično uklopio u ovu kombinaciju.
Toliko je toga već rečeno i napisano o izradi macaronsa, a na kraju se sve svede na malo prakse i vježbanja. Nekad će vam ispasti ljepši, nekad lošiji, ali u svakom slučaju bit će ukusni. Rekla bih da je najvažnije znati ispravnu konzistenciju smjese prije nego ju krenete istiskivati u macaronse. Ona treba biti gusta, ali ne previše, kad ju uhvatite špatulom ili kuhačom treba lagano curiti natrag u zdjelu. To zovu „konzistencijom lave“, što je možda malo smiješno, jer nije da ste ikada uzeli lavu špatulom pa znate kako ona teče, ali vjerujem da ste dobili generalni dojam kako treba izgledati J
Drugi problem znalo je biti to čuveno bademovo brašno. Sada ga napokon ima za kupiti u Lidlu (iako tamo dolazi u navratima s onim stvarima za kolače, čini mi se da nije u stalnoj ponudi). Možete ga napraviti i sami, samo što je potrebno više truda da biste se riješili svih grudica i dobili sipku smjesu. Napisat ću korake izrade dolje u postupku, a čak ne trebate koristiti blanširane bademe.
- 71 g badema
- 117 g šećera u prahu
- 2 bjelanjka (sobne temperature)
- 53 g šećera
- Podravka džem extra šumsko voće
- po želji Dolcela šareni mix za posipanje
1. Pećnicu ugrijte na 180 C.
2. Bademe sameljite u multipraktiku, dodajte šećer u prahu i još jednom sameljite. Prosijte jednom kroz sitno sito kako biste se riješili grudica i većih komadića.
3. Bjelanjcima odmah u startu dodajte šećer i miksajte. Miksajte 2 minute na najmanjoj brzini, zatim 2 na srednjoj i zadnje 2 minute na najjačoj brzini. Na taj će se način sav šećer otopiti i dobit ćete glatku, čvrstu i sjajnu smjesu. U ovom trenutku dodajte 2 kapi jestive roze boje. Ja sam koristila Americolor boju u gelu. Boju umiksajte 30 sekundi na najjačoj brzini. Zatim odjednom dodajte mješavinu badema i šećera u prahu i špatulom izmješajte dok ne dobijiete srednje gustu smjesu, ali koja se odvaja od špatule, odnosno pada natrag u posudu.
4. Smjesu premjestite u vrećicu za ukrašavanje kojoj ste odrezali vrh (ili stavili okrugli nastavak) i istiskujte na pleh obložen papirom za pečenje. Zatim možete sve macaronse posipati ukrasnim perlicama.
5. Pecite 13 min. Kad se ohlade, spajajte ih džemom.
No comments:
Post a Comment