Vjerujem da s dolaskom toplijih dana rado posežemo za voćnim notama u kolačima. S obzirom da su trenutno vani skoro ljetne temperature, vrijeme je za jedan takav kolač. Ova tortica spaja čokoladu i šumsko voće, nije preslatka, a voćna aroma osvježit će i podignuti čokoladu.
Na slici je malena torta koju sam radila u kalupu promjera 15 cm, ali u receptu vam pišem mjere za standardnu okruglu veličinu (26 cm).
Biskvit x 2:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- prstohvat soli
- 70 g maslaca
- 70 g tamne čokolade
- 60 ml mlijeka
- 60 ml kipuće vode
- 200 g Podravka oštrog brašna
- 40 g Dolcela kakaa u prahu
- 2 žličice Dolcela praška zapecivo
Za natopiti biskvit:
- toplo mlijeko (može pomiješano s rumom), ili čokoladno mlijeko
Čokoladni ganache:
- 300 g tamne čokolade
- 300 ml vrhnja za šlag
Krema od šumskog voća:
- 200 g šumskog voća (zamrznutog)
- 2 žlice Dolcela Gussnela
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 2 žlice šećera
2. Za ganache, vrhnje ugrijte gotovo do vrenja, uklonite s vatre i umiješajte natrganu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi, dobit ćete glatku, gustu smjesu. Kada radite ganache, neka vam vrhnje ne provrije do kraja, jer će biti jako vruće i moglo bi „spaliti“ čokoladu kad ju dodate, pa se čokolada neće ravnomjerno otopiti i smjesa će imati grudice. Pustite ganache da se malo prohladi.
3. Za kremu od šumskog voća, zamrznuto voće pomiješajte s malo vode i stavite kuhati na srednju vatru. Dodajte vanilin šećer i šećer i kuhajte dok se voće ne raskuha. Ja ga obično zgnječim drobilicom za krumpir kako bih ubrzala proces, a možete ga malo i izmiksati štapnim mikserom u loncu. Na kraju dodajte Gussnel i ukuhajte u gustu smjesu. Pustite da se malo prohladi.
4. Slaganje torte: na pladanj za posluživanje stavite prvi biskvit, prelijte ga s malo mlijeka. Na to ravnomjerno namažite polovicu čokoladne kreme. Drugi biskvit, opet prelijte mlijekom, pa ravnomjerno namažite kremu od šumskog voća. Treći biskvit prelijte mlijekom, stavite drugi dio čokoladne kreme i poklopite četvrtim biskvitom. Premažite šlagom ili ukrasite po želji.
No comments:
Post a Comment