Čokolada i jagode, toliko puta opjevana kombinacija :)
Ovu sam tortu radila za jedan roćkas, a sastoji se od čokoladnog biskvita, čokoladne mousse kreme (tj. na mousse foru) i želea od jagoda.
Biskvit x 2:
- 4 jaja
- 60 ml mlijeka
- 60 ml kipuće vode
- 200 g Podravka oštrog brašna
- 2 žličice Dolcela praška za pecivo
- 70 g maslaca
- 70 g tamne čokolade
- 40 g Dolcela kakaa
- prstohvat soli
- 200 g šećera
Čokoladna krema:
- 1 l mlijeka
- 120 g Dolcela Gussnel
- 200 g šećera
- 150 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
- 300 ml vrhnja za šlag
Žele od jagoda:
- 500 g svježih jagoda
- 2 žlice šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 1 puna žlica Dolcela Gussnel
1. Žumanjke izmiksajte sa šećerom, dodajte tekuće sastojke i na kraju prosijane praškaste sastojke. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg i umiješajte u smjesu. Smjesu ravnomjerno rasporedite u namašteni okrugli kalup promjera 26 cm, kojeg ste obložili papirom za pečenje. Pecite 40 min. na 180 C. Ponovite postupak još jednom s istim sastojcima. Dobit ćete dva bisvkita, koja prerežete na pola kako biste dobili 4 biskvita. Pustite da se ohlade.
2. Mlijeko zakuhajte sa šećerom. Odvojite malo mlijeka i u njemu umutite Gussnel pa dodajte ostatku vrelog mlijeka i kuhajte dok smjesa ne zgusne, miješajući pjenjačom. Uklonite s vatre i dodajte čokoladu otopljenu na pari i maslac te miješajte dok se ne otopi i poveže. Pokrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi. Kasnije u ohlađenu kremu umiksajte vrjnje koje ste izmiksali u šlag.
3. Jagode nasjeckajte i stavite kuhati sa šećerom, vanilin šećerom i malo vode. Kada malo omeknu, ispasirajte štapnim mikserom. Odvojite malo smjese i u njoj razmutite Gussnel pa dodajte ostatku smjese. Kuhajte miješajući pjenjačom dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
4. Svaki bisvkit natopite s malo mlijeka i složite tortu redom: biskvit-čokoladna krema-biskvit-krema od jagoda-biskvit-čokoladna krema-biskvit. Ostatkom kreme premažite i ukrasite tortu.
No comments:
Post a Comment