Stollen je tradicionalni njemački božićni kolač. Kod nas postoji nešto slično - biskupski kruh, ali se ne mijesi s kvascem, više je to biskvit. Onda opet, mi imamo božićni kuglof koji se može raditi s kvascem, u Italiji imaju panettone, tako da - shvatili ste, sve su to varijacije na temu, samo što se tijesto oblikuje u različite oblike. Wikipedia kaže kako je najpoznatiji stollen onaj iz Dresdena, gdje se svakog Božića održava Stollenfest.
U svakom slučaju, stollen je specifičan po svom obliku, a kako se oblikuje možete pogledati u ovom videu. Vrlo često se u njega stavlja marcipan, ja sam ga u ovom receptu izostavila jer doma imam nekog tko ne voli marcipan :D Tijesto je bogato, napravljeno od bašna, maslaca, mlijeka i jaja, a meni je osobno najbolja kombinacija suhog voća grožđice i kandirana narančina (ili limunova) korica, a ovdje sam dodala i malo brusnica. Rum je obavezan :) Ovaj kruh je sočan, mirisan i divno izgleda na blagdanskom stolu! Dobar sloj šećera u prahu čuva ga od isušivanja, a u nastavku vam donosim recept s kojim nećete pogriješiti i dobit ćete zaista mekan i mirisan kruh!
- 500 g Podravka glatkog pšeničnog brašna
- 1/2 žličice soli
- 7 g Dolcela instant kvasca (1 vrećica)
- 225 ml mlijeka
- 3 žlice meda
- 85 g maslaca
- 1 jaje
- 1 Dolcela bourbon vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
- naribana korica 1 limuna
- 80 g grožđica
- 70 g kandirane narančine korice
- 50 g brusnica
- 50 ml ruma
Premaz:
- maslac
- šećer u prahu
- po želji Podravka džem marelica
1. Pomiješajte brašno, vanilin šećer, kvasac i sol. Jaje neka bude na sobnoj temperaturi. Mlijeko, med i maslac zajedno rastopite pa pustite da se ohladi na sobnu temperaturu, zatim dodajte mješavini brašna skupa s jajetom. Tekući sastojci nikada ne smiju biti vrući jer će "ubiti" kvasac. Najbolje je da za dizana tijesta svi sastojci budu sobne temperature. Zamijesite mekano tijesto, ono mora biti mekše. Pokrijte ga i ostavite da se udvostruči na toplom.
2. Suho voće pomiješajte i prelijte rumom pa pustite da odstoji sat-dva. Prije dodavanja tijestu, možete sve zajedno zagrijati minutu u mikrovalnoj pećnici. Suho voće je potrebno ocijediti od ruma pa umiješati u tijesto.
3. Tijesto premijesite na lagano pobrašnjeloj podlozi i dodajte mu suho voće koje je odstajalo u rumu. Zamijesite i oblikujte u klasični oblik Stollena. U ovom videu možete vidjeti kako se stollen oblikuje, samo što sam ja izostavila marcipan. Premjestite ga u pleh za pečenje na pek papir.
4. Pećnicu prethodno ugrijte na 180 C. Stollen pecite 20-25 min.
5. Za to vrijeme napravite premaz: otopite maslac. Vrući stollen dobro premažite maslacem i posipajte šećerom u prahu sa svih strana. Nakon 5-10 minuta posipajte ga drugi put.
Opcija: nakon premazivanja maslacem, stollen možete premazati i džemom od marelice pa posipati šećerom u prahu. Dvostruki sloj šećera u prahu čuva kruh od isušivanja.
No comments:
Post a Comment