Jesen mi je najmirisnije godišnje doba. Najviše volim kada miriše na cimet i jabuke, a nije mi mrska ni aroma bundeve, kestena i kuhanog vina. Iako je kalendarski još uvijek ljeto, meni je jesen od onog trena od kada sandale zamijenitm tenisicama ili cipelama. A to se dogodilo još pred koji tjedan.
Rujan je pravo vrijeme da se krene s jabukama u kolačima. Zato vam danas donosim jedan jednostavan kolač kojeg s guštom možete staviti na stol vikendom ili poslužiti uz kavu. Za njega vam nije potreban ni mikser, dovoljna je pjenjača. Izvorni recept je Natašin i možete ga pogledati na njezinom blogu.
Načinom izrade pomalo podsjeća na crumlbe i razne američke / engleske pite koje se peku u posudama poput složenaca, no izrada je ipak nešto drukčija. Biskvit kao da je zapravo odijeljen u dva sastavna dijela, od kojih se svaki slaže posebno.
Biskvit:
- 200 g Podravka glatkog pšeničnog brašna
- 200 g grisa (Podravka pšenična krupica)
- 1 Dolcela prašak za pecivo
- 180 g šećera
- 1 kg jabuka
- 1 Dolcela cimet šećer (može i 1 žličica cimeta)
- 2 Dolcela bourbon vanilija šećera
Preljev:
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 250 ml mlijeka
1. Za biskvit pomiješajte sve navedene suhe sastojke.
2. Za nadjev naribajte oguljene jabuke i pomiješajte ih s cimet šećerom i vanilin šećerom.
3. Za premaz umutite jaje s uljem i mlijekom.
4. Slaganje: pleh dimenzija 20 x 30 cm namastite i posipajte brašnom. Mješavinu koju ste napravili za biskvit podijelite na 3 jednaka dijela i po dnu pleha ravnomjerno žlicom posipajte 1/3 mješavine. Po tome rasporedite 1/3 nadjeva od jabuka. Zatim stavite polovinu mješavine za biskvit pa polovinu nadjeva od jabuka. Ponovite i posipajte zadnjim dijelom mješavine za biskvit i zadnjim jabukama.
5. Na jabuke prelijte preljev.
6. Pecite 1 h na 180C.
7. Kad se kolač prohladi, premažite ga šlagom kojeg ste umutli od vrhnja za šlag.
8. Posipajte listićima badema i ostavite da se ohladi nekoliko sati u hladnjaku.
9. Narežite na kocke i poslužite.
No comments:
Post a Comment