Ako bih morala birati jedan okus kojeg najviše volim, to bi definitivno bila karamela. Opće je poznato da se s karamelom odlično sljubljuje sol, s obzirom da je ona ultra slatka. Ove mini pite ultimativni su desert, možete ih i preliti otopljenom čokoladom, ja sam se ovaj put zadržala na karameli. Kad smo boravili u Francuskoj Bretanji, poznatoj po slanom maslacu i karameli, mislim da sam dobila kilogram-dva od samog pogleda na njihove fantastične slane karamele i sve moguće proizvode u kojima se karamela koristi. Nakon što se istrošila zaliha karamel umaka kojeg smo donijeli odonuda, nastavila sam s izradom domaće verzije koja je vjerojatno jednostavnija no što očekujete. Osim toga, deserti s karamelom baš mi se uklapaju u zimsku temu. Još jedna varijanta je da tijesto premažete tankim slojem karamele, a ostatak do vrha napunite čokoladnim ganacheom. Takvu sam verziju najčešće jela u Francuskoj.
Tijesto
- 125 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 250 g Podravka glatkog pšeničnog brašna
- 1 Dolcela vanilin šećer
- korica 1/2 svježeg limuna
- 2 žumanjka
- 2 žlice mlijeka
Karamel
- 200 g šećera
- 90 g maslaca
- 1 žličica soli
- 120 ml slatkog vrhnja
2. Za to vrijeme napravite karamelu. Na srednje jakoj vatri zagrijte šećer. Isprva će se formirati grudice, no nestat će daljnjim zagrijavanjem. Kuhajte dok se šećer ne otopi i dobije smeđu boju karamele. Tada odmah dodajte maslac i miješajte 2-3 min. Kad se maslac rastopi, dodajte slatko vrhnje i kuhajte još minutu. Uklonite s vatre i umiješajte sol. Prije nadjevanja tijesta za pite pustite da se karamel umak potpuno ohladi u hladnjaku jer će se hlađenjem stisnuti, zgusnuti.
3. Ohlađeno tijesto razvaljajte, izrežite okruglim izrezivačem i stavite u kalupe za muffine. Ne trebate ih mastiti. Dno tijesta ispikajte vilicom i pecite na 180 C 20-ak min. (dok ne dobije zlatnu boju). Izvadite i pustite da se ohladi.
4. Ohlađeno tijesto napunite sa žličicom-dvije umaka od karamele. Možete posuti cvijetom soli ako ga imate, ili preliti čokoladnom glazurom (čokoladu otopite na pari i umiješajte žličicu suncokretovog ulja).
Savjet: karamel možete napraviti i unaprijed, a može vam stajati do 2 tjedna u hladnjaku.
No comments:
Post a Comment