Neskromno moram napisati kako je ova torta bila hit vikenda, a oni koji su ju probali komentirali su da je jedna od najboljih torti koje su ikada jeli. Sad kad sam to napisala i već u prvoj rečenici ju toliko nahvalila, moram priznati da sam i ja jako zadovoljna time kako mi je ispala. Ako tražite ljetnu hit tortu, svakako vam preporučam ovaj recept. Nema gustih biskvita, samo 4 lagane i pjenaste kore, a krema je san snova. Kombinacija je to kokosa, jagoda i prženih lješnjaka, a u kremi sam isprobala dva nova Dolcelina proizvoda: Premium puding kokos i Lino lada kokos. Ako imate priliku probati ovu novu Lino ladu, svakako to preporučam jer je savršena. Razmišljajući o okusima, „igrala“ sam sezonski i htjela uklopiti jagode u ovakvu tortu. Prvotna ideja bila je da napravim žele, ali sam odustala od toga jer su bile divne i slatke pa sam ih radije iskoristila svježe. Inače u ovakve nježne torte s ovakvim korama izbjegavam stavljati žele jer mi se nekako ne uklapa teksturom i nezgodno mi je rezati cijelu tortu (sloj želea ponekad klizi s kreme ili kore), ali neka pjenasta (mousse) krema s jagodama svakako bi također bila odličan izbor. Ako vam treba uredniji rez, bolja opcija bila bi mousse jer šnite svježih jagoda također znaju malo zapinjati pri rezanju. No, ovaj put mi to nije bilo bitno i nisam htjela odustati od svježeg voća :)
Kore x 4
- 3 bjelanjka
- 3 žlice šećera
- 50 g lješnjaka, prženih i mljevenih
- ½ žlice Dolcela Gussnela
Krema:
- 12 žumanjaka
- 1 l mlijeka
- 100 g šećera
- 3 Dolcela premium pudinga kokos
- 350 g (1 teglica) Lino lade kokos
- 200-250 ml vrhnja za šlag
- Svježe jagode za dekoraciju
- Kokos za posipanje
- 300 ml vrhnja za šlag
Žumanjke izmiksajte sa šećerom i pudinzima. Mlijeko zakuhajte. Kad provrije, dodajte mali dio žumanjcima kako biste ih temperirali, pa sve zajedno dodajte ostatku vrelog mlijeka. Kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri, miješajući pjenjačom da se ne naprave grudice, dok se krema ne zgusne. Pokrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi. U ohlađenu kremu umiksajte Lino ladu. Vrhnje izmiksajte u šlag i pomiješajte s kremom.
Jagode operite i narežite na šnite. 300 ml vrhnja izmiksajte u šlag.
Slaganje torte: Na pladanj za posluživanje stavite prvu koru, premažite ju kremom, po kremi složite kriške jagoda (jednu do druge). Na to premažite sloj šlaga. Zatim ide druga kora i ponavljamo postupak dok ne završimo s korom. Na kraju cijelu tortu premažite ostatkom kreme i ukrasite.
Torta neka odstoji jedan dan u hladnjaku, ili minimalno nekoliko sati.
No comments:
Post a Comment