Dobar dan i sretna vam 2018.! Prvi post na blogu u novoj godini neka bude onakav kakvu godinu želimo: sladak, fin i raskošan. 2017. je bila zanimljiva, poučna i lijepa, a nadam se da će ova biti sve to na kvadrat.
Bez obzira na sve te novogodišnje-1.1. spike, ja vam danas donosim jedan jako lijepi recept za tortu koju sam radila dva puta u dva tjedna i koja je sve oduševila. Ovo je jedna od onih torti čijim sam okusom i izgledom 100% zadovoljna i koja ne treba puno "cifranja". Radi se o kombinaciji kesten pirea i moussea od čokolade. Ako tražite tortu za rođendane i razne prilike, ova je odličan izbor i to baš u zimsko i jesensko vrijeme. Nemam niti jednu poštenu sliku jer se prvi put razgrabila za mužev rođendan, uspjela sam uhvatiti dvije između rezanja, a drugi put sam ju radila za drugi rođendan pa nisam ni uslikala. Nego, idemo mi na ono po što ste došli ovdje - recept:
Biskvit:
- 2 jaja
- 60 g tamne čokolade
- 120 g Podravka glatkog brašna
- 1 žlica Dolcela kakao praha
- 1/2 vrećice Dolcela praška za pecivo
- 50 g maslaca
- 120 ml mlijeka
- 150 g šećera
Za preliti: rum
Krema od kestena:
- 400 g kesten pirea (kupim zaslađeni pa ne dodajem šećer)
- nekoliko žlica ruma
- 300 ml Dolcela šlag 5+
- 1 vrećica Dolcela mljevene želatine u prahu
Mousse od čokolade:
- 170 g tamne čokolade
- 350 ml Dolcela šlag 5+
- 1 vrećica Dolcela mljevene želatine u prahu
Za ukrašavanje: šlag, rastopljena čokolada, sjemenke nara
1. Biskvit: jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte čokoladu koju ste rastopili s maslacem na laganoj vatri ili pari. Zatim dodajte mlijeko i na kraju pomiješano brašno s kakaom i praškom za pecivo. Izmiksajte i ravnomjerno izlijte u okrugli kalup promjera 26 cm. Pećnicu prethodno zagrijte na 180C. Biskvit pecite 20 min. pa izvadite da se ohladi. Stavite na pladanj za posluživanje torte i prelijte rumom.
2. Krema od kestena: Mikserom razradite kesten pire pa umiksajte rum. Vrhnje izmiksajte u šlag (ne prečvrsto) i umiksajte u kesten pire. Ukoliko kupite zaslađeni kesten pire, ne treba dodavati šećer, ja nisam, a u ovom trenutku možete probati kremu pa ugoditi slatkoću po svom ukusu. Ako želite, možete dodati žlicu šećera u prahu. Želatinu pripremite po uputi s vrećice i umiksajte u smjesu. Kremu ravnomjerno namažite po biskvitu.
3. Mousse od čokolade: plovicu vrhnja ugrijte gotovo do vrenja i dodajte čokoladu, miješajte dok se ne otopi. Ostatak vrhnja izmiksajte u šlag i pomiješajte s otopljenom čokoladom. Želatinu pripremite po uputi s vrećice i umiješajte u smjesu. Smjesu ravnomjerno namažite na kremu od kestena.
4. Tortu ostavite da se ohladi najmanje nekoliko sati prije ukrašavanja. Na kraju ju premažite šlagom i možete preliti otopljenom čokoladom te posipati sjemenkama nara.
Napomena: ovaj širi rub kreme od kestena dobijem tako da većinu kreme namažem na biskvit, a manji dio stavim u vrećicu s okruglim otvorom i istisnem po već premazanoj kremi. Tako napravim svojevrsni prsten tj. rub. Onda u sredini u slobodnom prostoru namažem mousse od čokolade. Vi, naravno to ne morate premazati tako, nego jednostavno staviti kremj od kestena i na nju mousse od čokolade pa ćete dobiti dva jednaka sloja.
Napomena: ovaj širi rub kreme od kestena dobijem tako da većinu kreme namažem na biskvit, a manji dio stavim u vrećicu s okruglim otvorom i istisnem po već premazanoj kremi. Tako napravim svojevrsni prsten tj. rub. Onda u sredini u slobodnom prostoru namažem mousse od čokolade. Vi, naravno to ne morate premazati tako, nego jednostavno staviti kremj od kestena i na nju mousse od čokolade pa ćete dobiti dva jednaka sloja.
No comments:
Post a Comment