Rujan i listopad vjerojatno su mi najdraži mjeseci, jer je to ono vrijeme kad se kuhinjama šire mirisi svih onih jesenskih plodova koji će se naći u teglicama, spremljeni u najfiniju domaću zimnicu. Takav je i ovaj pinđur.
Mi smo oduvijek imali naviku kuhanja ajvara, ali od prošle godine potpuno smo ga zamijenili pinđurom, i meni je osobno pinđur vrlo brzo postao draži. Jedemo ga namazanog na kruh, uz meso, a posebno je ukusan i uz pečena jaja.
Pinđur kuhamo na klasičan način, ali ovaj put dio sam odlučila probati napraviti u Thermomixu, kojeg u sklopu kampanje testiram na određeno vrijeme. O samom uređaju pisala sam u prethodna dva posta, a više informacija možete pratiti i na njihovoj facebook stranici.
Thermomix je i ovaj put prošao za mene vrlo važan test, a to je zimnica. Kuhanje ovakvih jela, uključujući i pekmeze u njemu je vrlo jednostavno i s malo zaprljanog suđa.
- 6 kg crvene rog paprike
- 3 kg rajčice
- 1/2 cijele glavice češnjaka (nekoliko režnjeva)
- 1 vezica peršina
- 6 dag soli
- nekoliko svježe mljevenih zrna papra
- 2 žličice šećera
- 3 dcl ulja
- 2 žlice octa
- 1 ljuta papričica
1. Paprike stavite u zdjelu za miksanje i tostirajte 6 min. na brzini 1. Vruće ih zamotajte ih u najlonsku vrećicu. Kad se ohlade, ogulite ih i uklinite im koštice, zatim ih sameljite 25 sekundi na brzini 10. Premjestite u zdjelu i stavite sa strane.
2. Rajčice uronite u kipuću vodu, nakon 10-ak min. im ogulite kožicu, uklonite sredinu (tvrdi dio) i narežite ih na kockice.
3. Češnjak i ljutu papričicu stavite u zdjelu za miksanje. Sjeckajte 2 sekunde na brzini 8.
4. Tomu dodajte rajčicu i paprike, ulje, sol, papar, šećer i ocat. Sve zajedno kuhajte 45 minuta na 100 C, na brzini 1. Na vrh umjesto poklopca stavite zdjelu za kuhanje na pari, kako vam pinđur ne bi prskao tijekom kuhanja.
5. Pinđur pospremite u sterilizirane staklenke, zatvorite ih i postavite naopačke. Tako ih ostavite 10 minuta,.
6. Potpuno ohlađeni pinđur čuvajte na suhom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja u hladnjaku.
No comments:
Post a Comment